OTVORENO Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za „Dnevni avaz“

Junice iz Srbije izvozili u Tursku kao bh. meso

Oni koji budu kršili ugovorene prakse ispadat će iz ovog posla <195> Tražio sam da nam odobre 8.000 tona izvoza u ovoj godini, rekao Košarac

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac

Foto: Avaz


Nekoliko kompanija iz BiH uvozilo je junice iz Srbije, a to meso prodavale kao bh. proizvod, između ostalog i u Tursku, kazao je to jučer za „Dnevni avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.  

Na naše pitanje jesu li određene kompanije iz FBiH uvozile stoku iz Srbije i prodavale je kao bh. proizvod, Košarac je kazao da postoje takve indicije te da je to definitivno i konstatirano u nalazima Kancelarije za veterinarstvo BiH“.

Pojačane kontrole

  • Košarac: Nedostaci u sistemu

    Košarac: Nedostaci u sistemu

    Foto: Avaz


- U narednom periodu bit će pojačane kontrole kako iz BiH tako i iz Turske. Svi oni koji budu kršili ugovorene prakse ispadat će iz ovog posla – kategoričan je Košarac.

Dodao je da je Ured za veterinarstvo BiH, radeći svoj posao, uočio određenu vrstu nedostataka u definiranom načinu izvoza mesa iz BiH u Tursku.

- Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, nego je privremeno obustavljen dok se ne otklone nedostaci. Mi smo naslijedili model kako se meso izvozi u Tursku, koji je za mene neprihvatljiv jer trenutno klanje radi samo jedna klaonica u BiH, a ima ih više certificiranih za taj posao. Sve klaonice koje ispunjavaju uslove trebaju na jednak način da se bave ovim poslom, a ne da postoje privilegovane – pojasnio je Košarac.

Prema njegovim riječima, posao izvoza mesa u Tursku zaključuje kompanija „Tareks“, koja je osnovana za tu svrhu.

Monopol tržišta

- To je monopolistički pristup. Razgovarao sam s predstavnicima te kompanije i oni su spremni da se u ovaj posao uključi veći broj klaonica. O tome sam informirao entitetske resorne ministre i oni su dali saglasnost da se broj kompanija poveća. Kada dobijemo konačni spisak klaonica koje taj posao žele da rade i koje su certificirane, zakazat ćemo novi sastanak i dogovoriti da se osigura otkup isključivo domaće stoke. Ovogodišnji planirani izvoz je 8.000 tona mesa, a za sada odobreno nam je 3.000. Očekujem da ćemo finalnu verziju spiska kompanija koje će u budućnosti raditi ovaj posao imati u narednih deset dana – istakao je Košarac. 

Neodgovorni pojedinci ugrožavaju državni posao

Podsjećamo da ovo nije prvi put da BiH ima problema s izvozom svojih proizvoda na strana tržišta. Tako je u avgustu 2016. godine Rusija privremeno zabranila uvoz voća iz BiH, jer je jedna naša kompanija „podvalila“ 18 tona gvinejskih breskvi kao bh. proizvod. Slična situacija bila je i u januara 2018. godine, kada je ponovo zabranjen izvoz jabuka u Rusiju, jer je opet jedna naša kompanija „podvalila“ poljske jabuke kao bh. proizvod.

Više o temi

PRIVREMENE MJERE
Crna Gora zatvorila dva granična prijelaza s BiH
NA VRH

Komentari