AVAZ SAZNAJE

"Elektroprijenos BiH" zaboravio da je državna institucija

Treba očekivati reagiranje nadležnih državnih tijela koja upravljaju "Elektroprijenosom BiH"

Faksimil izjave za radnike "Elektroprijenosa". Avaz

Piše: Avaz.ba

4.4.2020

Jedna od najmoćnijih institucija na nivou BiH je, svakako, "Elektroprijenos BiH", čije je sjedište u Banjoj Luci. U skladu s općim naporima da dobro plaćeni državni uposlenici dio svoje plaće usmjere ka humanitarnim fondovima, i u ovoj kompaniji su napravili izjavu svakog uposlenika kojom se on odriče određenog procenta svoje plaće. 

I tu, naravno, ništa ne bi bilo sporno.

Ali, kada se pročita izjava, koju portal "Avaza" ekskluzivno objavljuje, pod tačkom A se eksplicitno navodi Fond solidarnosti za obnovu Republike Srpske, a pod tačkom B drugi računi po želji davaoca izjave (npr. humanitarni fond, humanitarne organizacije, bolnice i sl.).


Faksimil izjave dostavljene uposlenicima. Avaz

Nema nigdje Federacije BiH, Brčko distrikta, a da se ne govori o izostavljanju državnog nivoa i te vrste opcije da se novac uplaćuje za humanitarne potrebe.

Ovo je veoma važno znati, jer je većinski vlasnik kompanije Federacija BiH sa 58,90 posto, a Republika Srpska sa 41,10 posto. Zato treba očekivati reagiranje nadležnih državnih tijela koja upravljaju "Elektroprijenosom BiH".

Jer, niko nema ništa protiv toga da se pomaže Fond za potrebe RS, ali je potpuno razumljivo da se u službenim obrascima ne smiju diskriminirati država BiH, Federacija i Brčko distrikt pa, onda, i kantonalni i drugi nivoi vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.