RAZGOVOR Načelnik Odjela za infektivne bolesti KB-a Zenica

Drljević za “Avaz”: Naše mjere su najopsežnije u FBiH

Kada pogledate situaciju u drugim kantonima u BiH, onda smo mi više nego zadovoljni, kaže Drljević

D. Pašalić / Avaz.ba

Ednan Drljević: Zadovoljan situacijom

Foto: Arhiv


Dvije osobe iz Visokog i Breze izliječene su od koronavirusa, nakon čega imamo ukupno osam izliječenih na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kazao je Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) za "Avaz". 

Žarište Konjic

Ističe da su izliječeni iz žarišta u Konjicu, a da su svi bolesnici koje imaju u Zenici, tri iz Kaknja i jedna u Žepču, iz žarišta Centra za srce u Tuzli.

- Primili smo danas jednog pacijenta iz Žepča, vozača koji radi vani, odnosno u Hrvatskoj, koji je prvi slučaj iz tog žarišta. Ostaje nam samo italijansko žarište koje se proširilo na dva-tri kraka u blizini Zavidovića. Takvom situacijom, u odnosu na ostale kantone, mi smo više nego zadovoljni i još se drži pod kontrolom - kaže Drljević.

Napominje da nemaju novih žarišta, što je, također, povoljna situacija. Odgovarajući na naš upit hoće li u ovom periodu biti normalno povećanje broja inficiranih i predstoji li nam najteži period, ističe da očekuju povećanje broja zaraženih.

  • Ednan Drljević

    Ednan Drljević

    Foto: Arhiv


- Međutim, mi smo u odnosu na većinu velikih, drugih, kantona u daleko najpovoljnijoj situaciji. Imamo takav vid situacije da radimo na drugačiji način i da su naše mjere najopsežnije i najoštrije u cijeloj Federaciji BiH. Na osnovu toga, uspjeli smo izolirati prve slučajeve, izliječiti ih, obaviti operaciju na zaraženom pacijentu – govori on.

Posebno naglašava da do sada nemaju smrtnih slučajeva pacijenata u ZDK čija se bolest može dovesti u strogu vezu s koronavirusom.

- Kada pogledate situaciju u drugim kantonima u BiH, onda smo mi više nego zadovoljni. Nemamo pacijenata na respiratoru, što je, također, uspjeh – napominje Drljević.

Tri testiranja

Na kraju otkriva da početkom naredne sedmice očekuju ozdravljenje nekoliko pacijenata.

- Imali smo slučaj pacijenta iz Tešnja, kojeg smo danas primili, tri puta smo mu radili nalaze. Dva puta je bio negativan, ali bili smo ubijeđeni da će, ipak, na osnovu snimaka, biti pozitivan, što je na krajui potvrđeno trećim testiranjem. Taj pacijent će biti primljen kod nas – kaže Drljević.

NA VRH

Podijeli članak na