APEL

Pružimo ruke, pošaljimo poruku, pomozimo majkama Srebrenice

Mreža za izgradnju poziva vas da podržite majke Srebrenice i da se fotografišete s ispisanim imenom jedne od žrtava za kojom se još traga

Već 24 godine majke iz Srebrenice svakog 11. u mjesecu održavaju mirnu šetnju. Avaz

Avaz.ba

10.4.2020

Jedanaestog jula navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici, gdje su ubijene 8.372 osobe, a prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, za skoro 1.000 nestalih žrtava genocida u Srebrenici još se traga.

Majke iz Srebrenice već pune 24 godine svakog 11. u mjesecu izlaze na ulice Tuzle i u mirnoj šetnji nose svoje tuge sjećanja na nestale članove svojih porodica. S godinama je sve manje majki, odlaze, nestaju, ali bol je sve veća, svaka obljetnica sve tužnija.

Zbog koronavirusa, 11. aprila 2020. majke Srebrenice neće izaći na ulicu, ali svi mi zajedno možemo pokazati da nećemo odustati sve dok sve nestale žrtve genocida u Srebrenici ne budu pronađene. Pozivamo vas da podržite majke Srebrenice i da se fotografišete s ispisanim imenom jedne od žrtava za kojom se još traga. Fotografije trebaju biti horizontalne, a ime treba biti napisano velikim štampanim slovima, čitko. Molimo vas da svoje fotografije objavite putem svojih društvenih medija (Facebook, Instagram, itd.) te da fotografiju pošaljete na email [email protected] najkasnije do 9. aprila. 

Od pristiglih fotografija bit će pripremljen video, koji će biti prikazan 11. aprila 2020. Spisak ubijenih možete pronaći na ovom linku.

Pošaljimo poruku i u ova teška vremena. Avaz

Pomozite majkama, pomozite sebi, budimo ljudi, pošaljimo poruku da i u teška vremena pandemije majke Srebrenice nisu zaboravljene. Iako one neće moći izaći na ulice, ostat će kod kuća noseći se sa svojom boli, pokažimo da smo tu da im pomognemo s ovim preteškim teretom.

Naš cilj je mirna Bosna i Hercegovina, država svih nas ravnopravnih i jednakih, država u kojoj su osuđeni svi ratni zločini i zločinci. Srebrenica se ne smije zaboraviti, zato pružimo ruke, pošaljimo poruku, pomozimo majkama Srebrenice, pokažimo im da, iako ovoga 11. aprila neće izaći na ulice, one nisu zaboravljene, da smo svi s njima ujedinjeni u njihovom, našem bolu i da ćemo istrajati u naporima da sve nestale žrtve budu pronađene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.