COVID-19

Poslodavci u FBiH predlažu da se radnicima uvede institut čekanja

Predlažu da za vrijeme čekanja radniku pripadne naknada u visini naknade za nezaposlenost

Poslodavci u FBiH predlažu da se radnicima uvede institut čekanja. Arhiv

Avaz.ba

13.4.2020

Udruženje poslodavaca FBiH (UP FBiH) predložilo je Vladi FBiH da se radnicima uvede “institut čekanja” za vrijeme stanja nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa i najduže 60 dana nakon prestanka stanja nesreće.  

- Za vrijeme proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa i najduže 60 dana nakon prestanka stanja nesreće zbog obustavljanja rada, smanjenja obima posla te ukoliko ne postoje uslovi za rad od kuće poslodavac može upititi radnika na čekanje - navodi se u prijedlogu Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci predlažu da za vrijeme čekanja radniku pripadne naknada u visini naknade za nezaposlenost. Arhiv

Poslodavci predlažu da za vrijeme čekanja radniku pripadne naknada u visini naknade za nezaposlenost u skladu sa zakonom.

- Poslodavac iz stava 1. ovog člana ima pravo na subvenciju naknade sa pripadajućim doprinosima. Napomena: Za provođenje ove mjere Zavod za zapošljavanje bi trebao donijeti program mjera za očuvanje radnih mjesta kojim bi definisao detaljno način i uslove subvencioniranja – navodi se u prijedlogu Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslodavci su, osim toga, zatražili da se reguliraju godišnji odmori uposlenika.

- Zbog smanjenog obima posla te zbog sprječavanja širenja zaraze na radnom mjestu poslodavac može donijeti odluku da radnici koriste godišnji odmor bez obaveze konsultacija sa radnicima i obaveze obavještavanja najmanje sedam dana prije korištenja - predlaže Udruženje poslodavaca FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.