MAGLAJ

Od 90 testiranih, čak 40 zaraženo koronavirusom

Negdje smo testirali ciljano cijele porodice i zato je ovako veliki broj pozitivnih, kaže Vehabović

Vehabović: U utorak je testirano 11 uzoraka i svi su negativni. YouTube

Piše: N. Br. / Avaz.ba

22.4.2020

U posljednjih nekoliko dana porastao je broj osoba u samoizolaciji u Maglaju pa ih je trenutno 347 na području ove općine.

- Na višim nivoima vlasti konačno je donesena odluka pa je i 310 radnika firme „HM-Promet“ u samoizolaciji. Općinski sanitarni inspektor u postupku je izdavanja rješenja za sve njih – kaže Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja Maglaj.

Na maglajskom području trenutno je 40 osoba zaraženo koronavirusom. Prema riječima Vehabovića, testirano je ukupno 90 osoba.

- Statistički gledano, to je veliki broj. Negdje smo testirali ciljano cijele porodice i zato je ovako veliki broj zaraženih. Međutim, od subote do ponedjeljka imamo pet pozitivnih od 43 testirane osobe.

U utorak je testirano 11 uzoraka i svi su negativni. Gledajući situaciju u posljednjih nekoliko dana, od ukupno testiranih imamo desetak procenata pozitivnih - rekao je Vehabović.

Zdravstveno stanje osoba koje su smještene u Kantonalnu bolnicu Zenica i izolatorij je zadovoljavajuće. Jedini pacijent koji je bio na respiratoru skinut je s aparata i trenutno uz kiseoničku potporu samostalno diše. Ostali pacijenti nemaju nekih izraženih tegoba osim kašlja, a većina nema nikakve simptome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.