KOMENTAR DANA

Zdravlje i ljudske slobode

Ustavni sud jeste odluku proglasio neustavnom, ali je nije ukinuo, što praktično znači da ona ostaje na snazi

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

23.4.2020

Ustavni sud BiH ocijenio je kršenjem ljudskih prava zabranu kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije. Odluka Ustavnog suda BiH je sasvim očekivana. Ustavni sud jeste odluku proglasio neustavnom, ali je nije ukinuo, što praktično znači da ona ostaje na snazi. Očito su sudije svjesne da bi ukidanje te odluke ugrozilo javni interes u Federaciji. 

Apelaciju je uputio Damir Arnaut i, kada je on u pitanju, to nije ništa novo, osim novog bespotrebnog politikantstva i skretanja pažnje. Ustvari, to je copy/paste iz nekih drugih zemalja. Poput Kosova, gdje je prije 20-tak dana proglašena neustavna odluka o zabrani kretanja.

Jasno je i laiku, koji i ne zna šta je pravo, da je neustavno zabraniti kretanje određenom dijelu populacije u odnosu na ostale. Naravno, da su normalna vremena.

Međutim, većina građana, baš kao i sudije Ustavnog suda znaju da niti jedna od aktivnih mjera u borbi protiv pandemije nije donesena da bi naštetila bilo kome. Epidemiolozi, doktori srodnih medicinskih grana, šefovi kriznih štabova, ocijenili su da bi ostanak kod kuće radoznale djece, koja rukama diraju sve što mogu, kao i najrizičnije populacije starije iznad 65 godine pomogao u kontroliranju zaraze.

I koga ćemo slušati ako ne one koji o tome znaju najviše - doktore.

Naravno da opozicija ima pravo da kritizira, ne slaže se, iznosi druge ideje... Zato i jeste opozicija. Ali u vanrednim situacijama kao što je ova, kada se bori za ljudske živote, treba zaboraviti dnevnu politiku i ono o čemu mnogi političari, nažalost, razmišljaju - idu lokalni izbori, hajmo šta ušićariti u ovim teškim trenucima.

Svi mi koji imamo maloljetnu djecu rado bismo ih izveli danas da prošetaju na proljetnom suncu. Poludješe djeca u kući. Ali, ako će biti sigurnija ukoliko se još malo strpe, baš kao i njihova nana starija od 65 godina, ja ću prvi poslušati eksperte i zarad zdravlja djece, ali i javnog interesa strpjeti se još koju sedmicu. Vjerujem i mnogi od vas...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.