AKTUELNO

Uskoro jedinstveni informatički sistem sporta u Kantonu Sarajevo

Platforma će stvoriti pretpostavke da je moguće vršiti pretragu svih sportista

Sa sastanka s predstavnicima Sportskog saveza KS. FENA

Fena

27.4.2020

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić najavio je izradu tenderske dokumentacije, koja će preciznije odrediti osnovne smjernice i potrebe za formiranjem jedinstvenog informatičkog sistema sporta u KS. 

Na sastanku s predstavnicima Sportskog saveza KS, Alikadić je pojasnio kako bi se u sistem unosili svi podaci o sportistima, sportskim radnicima, trenerima, profesionalnim sportistima, sportskim objektima i njihovim kapacitetima. Svaki klub će biti dužan na kraju godine da unese sve podatke koji budu traženi, nakon čega će Sportski savez KS svakom subjektu izdati potvrdu o izvršenom unosu.

Sa sastanka s predstavnicima Sportskog saveza KS. FENA

- Platforma će stvoriti pretpostavke da je moguće vršiti pretragu svih sportista po više osnova, što sada nije slučaj. To će ujedno biti i osnova za izradu strategije sporta, jer će na ovaj način Kanton Sarajevo imati svoje podatke koji se odnose na ovaj vrlo bitan segment svakog društva - istakao je Alikadić.

Inače, Savez vrši matičnu evidenciju sportista, sportskih kadrova i objekata. Zakonska obaveza klubova je da podatke dostavljaju na obrascima koji su, prema mišljenju ministra, nepregledni i obimni.

- Upravo zbog ovoga je potrebno unaprijediti postojeći sistem, a i Zakon o sportu BiH propisuje kreiranje jedinstvenog informatičkog sistema koji bi objedinio sve podatke o sportu - poručio je Alikadić, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.