VANREDNA SJEDNICA

Dom naroda Parlamenta FBiH danas o korona zakonu

Mediji i javnost će moći pratiti sjednicu putem streama na Youtube kanalu

Sjednica će biti održana online. Avaz

Fena

28.4.2020

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će održati vanrednu sjednicu na kojoj se treba izjasniti o rebalansu ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, koji iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa.

Planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica u uvjetima pandemije, o kojem će također glasati delegati.

Ovaj zakon poznatiji kao korona zakon predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

S obzirom na to da je rebalans budžeta, kao i korona zakon već odobrio Predstavnički dom, ukoliko budu izglasani i u Domu naroda bit će omogućeno da stupe na snagu.


Sala Parlamenta FBiH. Avaz

Također, to se odnosi i na preostale tačke dnevnog reda sjednice Doma naroda, među kojima je zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela.

Delegati će se odrediti i o prihvatanju zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za COVID-19 za BiH, kao i prihvatanju zaduženja FBiH u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje.

Na dnevnom redu je i odluka o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu, izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti, te na Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu.

Mediji i javnost će moći pratiti sjednicu putem streama na Youtube kanalu Doma naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.