SJEĆANJA

Osman Trepanić Labud iz Gračanice nikada ne zaboravlja 4. maj

Danas će delegacija OO SDP Gračanica na spomen-bistu Josipa Broza Tita u Centralnom parku položiti cvijeće i odati počast čovjeku koji je obilježio jedno vrijeme

Trepanić odaje počast Josipu Brozu Titu za Dan državnosti. Arhiv

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

4.5.2020

Na današnji dan prije 40 godina, u 15:05 sati umro je predsjednik SFRJ i predsjednik Saveza komunista Josip Broz Tito. Umro je vizionar, čovjek u čije je vrijeme radnička klasa živjela bez straha da će ostati bez posla i biti teško obespravljena i nezaštićena. 

Danas će delegacija OO SDP Gračanica na spomen-bistu Josipa Broza Tita u Centralnom parku položiti cvijeće i odati počast čovjeku koji je obilježio jedno vrijeme, jednu epohu u razvoju bivše države SFRJ.

Gračanlija Osman Trepanić Labud (78), Titov omladinac, dobitnik Medalje za rad i Medalje za narod, imao je čast da, u ime omladine BiH, davne 1968. godine bude na Titovom rođendanu u Beogradu. Nikada neće zaboraviti taj trenutak.

- Na današnji dan umro je Josip Broz Tito, kojeg je volio cijeli svijet. Taj dan nikada neću zaboraviti, dok sam živ. Bio je to najtužniji dan i dan kada su me napustili moji roditelji. Tito jeste umro, ali on živi u mom srcu. Ne mogu ja zaboraviti dobra, stara vremena - kaže Trepanić.

Na čelu omladine BiH na Titovom rođendanu 1968. godine. Arhiv

Osman Trepanić je kao mladić radio u Narodnom univerzitetu u Gračanici. Po selima je vozio i putem pokretnog kina prikazivao je domaće filmove „Kozaru“, „Sutjesku“, „Neretvu“ i to su u to vrijeme bili najveći kuturni događaji u selima i rijetkost u široj regiji.

Kao radnik Fabrike namještaja „Jadrina“, Osman je poslije rata otišao u zasluženu penziju. Otkako je u BiH proglašena pandemija, Trepanić se povukao na svoj mali ranč u mahali Trepanići u Gračanici, gdje mu počesto odu prijatelji na partiju šaha. Nađe vremena i za svoj pčelinjak. Ptice pjevačice mu iz ruku kljucaju mrvice i jezgru od oraha. Ne boje ga se. Poštujući mjere zaštite, on, nažalost, danas neće moći doći i odati počast drugu Titu pred spomen-bistom. Uradit će to pred svojom, kako kaže, „straćarom“ u stavu mirno. Iz prevelikog poštovanja prema Titu...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.