INICIJATIVE

EBRD izdvojit će 1,7 milijardi eura za Zapadni Balkan

Banka će kombinovati svoja sredstva sa grantovima partnera iz EU

Čakrabarti: Povećanje novčanih sredstava. Arhiv

Avaz.ba

6.5.2020

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojit će 1,7 milijardi eura za Zapadni Balkan, radi borbe protiv posljedica pandemije koronavirusa, izjavio je predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti (Chakrabarti).

On je tokom virtuelnog samita EU - Zapadni Balkan rekao da se očekuje da će finansiranje regiona biti uvećano za jednu trećinu u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 milijarde eura.

Prema riječima Čakrabartija, EBRD, pored povećanja novčanih sredstava, planira da Zapadnom Balkanu ove godine pruži i veću podršku u provođenju reformi.

Čakrabarti je istakao da će Banka kombinovati svoja sredstva sa grantovima partnera iz EU.

- Uz svoj Paket solidarnosti za mjere odgovora i oporavljanja od uticaja pandemije, EBRD je ponosno podržala napore „Tima Evropa u regionu“ - naglasio je predsjednik Banke tokom samita, koji je prvobitno trebalo da se održi u Zagrebu.


Čakrabarti: Finansiranje bit će usmjereno ka mikro, manjim i srednje velikim preduzećima. Arhiv

Čakrabarti je rekao i to da će finansiranje za Zapadni Balkan biti usmjereno ka mikro, manjim i srednje velikim preduzećima i na finansiranje trgovine, kao i infrastrukturnih usluga u energetskim i opštinskim sektorima. 

U saopštenju EBRD navodi se da će Banka osigurati i finansiranje sa ciljem osiguranja rasta i otvaranja radnih mjesta u periodu nakon pandemije.

Čakrabarti predviđa da će uticaj pomenutog ulaganja biti značajan, te da će finansiranje biti kombinovano sa radom na političkim reformama u regionu, koje su potrebne u kontekstu procjene EU.

Predsjednik EBRD je napomenuo da uspjeh istovremenog finansiranja i provođenja političkih reformi može da se vidi u dostignućima Banke na terenu u regionu, te da je ubijeđen da će takav kombinovani pristup imati veliki uticaj tokom i nakon pandemije.

Samit EU i predstavnika zemalja zapadnog Balkana trebalo je da se održi u Zagrebu, ali je zbog pandemije koronavirusa donesena odluka da se on održi putem video-konferencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.