EKSKLUZIVNO

Zbog zaštitnih maski pale političke maske

Firma IDS - Zdrava sredina, koja je u vlasništvu Ramiza Turulje, najbližeg saradnika Elmedina Konakovića, dobila dva ugovora ukupne vrijednosti 313.641 KM

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

10.5.2020

Konakovićev saradnik Turulja maske prodao FUCZ-u po cijeni od 1,66 KM. Arhiv

Izvještaj o postupku svih nabavki, a posebno medicinske opreme (testova, zaštitne opreme i respiratora), koji je Federalna uprava civilne zaštite zaključila od 16. marta do danas, kao i izvještaj o vrijednosti pojedinačnih ugovora za sve dobavljače - nabavke koje su izuzete od primjene Zakona o javnim nabavkama, otkrivaju šokantne detalje, koji su do jučer bili sakriveni od javnosti.


Iskonstruirana afera

Sudeći prema sklopljenim ugovorima, afera „Srebrena malina“ i nabavka sto respiratora za više od deset miliona maraka, samo je jedan u nizu sumnjivih ugovora koji su potpisani od 16. marta do danas.   

Izvještaj, između ostalog, otkriva da je firma IDS - Zdrava sredina, koja je u vlasništvu Ramiza Turulje, najbližeg saradnika Elmedina Konakovića i jednog od suosnivača Naroda i pravde, dobila je dva ugovora ukupne vrijednosti 313.641 KM.



Faksimil ugovora o nabavci 30.000 jednokratnih troslojnih zaštitnih maski za 49.800 maraka. Avaz

Prema ugovorima koji su u „Avazovom“ posjedu vidljivo je i kako Ramiz Turulja krije vlasništvo nad kompanijom Zdrava sredina. Naime, postoje dvije firme: IDS Zdrava sredina d.o.o. i Zdrava sredina d.o.o. Obje firme registrirane su na istoj adresi, a prema ugovorima koji su nam dostupni, upravo Turulja vodi glavnu riječ.

Posebno sporan je ugovor o nabavci 30.000 jednokratnih troslojnih zaštitnih maski, koji je Turuljina firma s FUCZ-om potpisala 14. aprila ove godine. Vrijednost ugovora je 49.800 maraka. Odnosno, Turulja je FUCZ-u maske prodavao po 1,66 KM po komadu.


Faksimil ugovora o nabavci dezinfekcionih sredstava za 263.841 KM. Avaz

O kakvom poslu se radi, najbolje govori poređenje s „nasilu iskonstruiranom aferom“ u vezi s nabavkom istih maski, koje je Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) nabavila od firme “Panta Rei“.

Te iste, troslojne zaštitne maske jeftinije su od onih koje je Turulja prodao FUCZ-u za oko 30 posto. Podsjećamo, Civilna zaštita KS nabavila je 50.000 zaštitnih maski od firme “Panta Rei” za 52.650 maraka s porezom na dodanu vrijednost.


Koji su motivi

Inače, najglasniji u dizanju prašine u vezi s iskonstruiranom aferom oko firme „Panta Rei“, čiji je vlasnik Bariša Bejtović, sin kantonalne zastupnice Bilsene Šahman, bio je Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo.



Stojanović: Konakovićev vjenčani kum. Arhiv

Iako nije bilo jasno koji su Stojanovićevi motivi, objavljeni ugovori to pokazuju, s obzirom na to da je poznato da je Stojanovićeva djevojka Sabina Bektašević radila u Turuljinoj firmi. Dok je Stojanović ''udarao'' po kolegici Bilseni Šahman, otkriva se grozna istina da je najviše muljao kadar Naroda i pravde Ramiz Turulja.

A da postoji veza između SDP-ov poslanika Stojanovića i Naroda i pravde, govori i činjenica da je Stojanović bio kum Dine Konakovića na vjenčanju s prvom ženom, manekenkom Aidom Osmanović.



Dezinfekciona sredstva

Turuljina firma je, također, 20. aprila s FUCZ-om zaključila i ugovor o nabavci dezinfekcionih sredstava (''handy sept'' - 11.616 komada i ''dezi clean'' sredstvo za površine - 6.600 komada) za 263.841 KM.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.