AVAZOVA PATROLA

Kako se ilegalni migranti kreću po Sarajevu

Više od sat i po čekanja, za ilegalne migrante je urodio plodom

Piše: E. Trako

19.5.2020

Ismir Jusko: Koordinacija svih je neophodna - Avaz
Migranti na terminalu na Ilidži - Avaz
Dnevni avaz
Migranti ulaze u autobuse - Avaz
Dnevni avaz
+3

Otvaranje novog prihvatnog kampa za ileglane migrante u Kantonu Sarajevo donijelo bi nove probleme i obaveze građanima ali i sigurnosnom sektoru. Njihovo kretanje, skoro, pa je nemoguće kontrolirati. Mnogi od ilegalnih migranata bez posebnih provjera i kontrola izlaze iz kampova u Blažuju i Ušivku i kreću se prema urbanim naseljima.

Voze se autobusom

Reporteri „Avaza“ jučer su pratili kretanje manje grupe migranata iz prihvatnog centra Ušivak kod Hadžića do Ilidže. Većina migranata ne nosi zaštitne maske. Cilj je doći do prve autobuske stanice na glavnoj cesti. Više od sat i po čekanja, za ilegalne migrante je urodio plodom. Pojavio se autobus. Karte su platili kao i ostali putnici i krenuli prema Ilidži.  

Primijetili smo i nekoliko policijskih patrola na potezu od Ušivka do autobuske stanice. 

Na glavnom terminalu na Ilidži izlaze i svako svojim putem. Cilj im je, evidentno, bio dolazak do marketa ili pošte u kojoj podižu novac.

Ismir Jusko, Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kaže za naš list da određeni broj migranata ima dozvole za izlazak iz kampa. 

- Te dozvole im daju službenici IOM-a, koji su zaduženi za migrantske kampove. Policijski službenici rade sve kako bi održali sigurnost naših građana koja nam je na prvom mjestu. Također, nećemo dozvoliti da bilo ko narušava red i mir i ugrožava sigurnost naših građana – jasan je ministar Jusko.

Neophodna koordinacija

Naglasio je da je on lično upozorio službenike IOM-a na probijenu ogradu kod prihvatnog migrantskog centra u Blažuju. 

- Skrenuli smo im pažnju da povedu računa o tome. Neophodna je koordinacija svih službi pa tako i sa IOM-om. Ono što je u njihovoj nadležnosti, moraju ispoštovati – kaže Jusko.

Pozvali smo i IOM, ali odgovora na pitanja, koliko migranata ima dozvolu za kretanje izvan kampa i na osnovu čega se izdaje ta dozvola,do zaključenja ovog broja izdanja „Dnevnog avaza“, nismo dobili.

Graničari u Zvorniku spriječili ulazak osam ilegalnih migranata

Policijski službenici Granične policije BiH uz asistenciju policijskog službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), spriječili su krijumčarenje osam osoba afroazijskog porijekla. Strani državljani, ilegalni migranti su pokušali ilegalno prebaciti svoje sunarodnike i druge migrante.   

Izvršenim pregledom osoba, odnosno prtljaga koji su imali sa sobom, utvrđeno je da se radi o državljanima Afganistana koji su posjedovali osobne dokumente, kao i dokumente prihvatnih centara u Republici Srbiji te određenu količinu novca i telefonske kartice Republike Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.