KOMENTAR DANA

Ministar ŠTETA

Poznavaoci likova koji su činili bivšu Vladu KS shvatili su šta je Konaković mislio, a šta izgovorio: „pečat nije sakriven od, nego je kod bande“

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

22.5.2020

Čak i oni najnaivniji, koji su slijepo povjerovali Elmedinu Konakoviću, predsjedniku NiP-a, kada je početkom godine tvrdio da je sakrivanje pečata i blokada smjene tadašnje Vlade Kantona Sarajevo u interesu građana, shvatili su o kakvom populizmu se radi nakon što su na vidjelo isplivale afere čiji su akteri članovi „Facebook vlade“.  

Poznavaoci likova koji su činili bivšu Vladu KS, i njihovih djela, ispravno si protumačili šta je Konaković mislio, a šta rekao: „pečat nije sakriven od, nego je kod bande“.

U vrijeme kada je Konaković krio pečat, zadnjih dana mandata, u dva navrata isplaćeno je 4,6 miliona maraka firmi koju mediji dovode u vezu s SDP-om. Dvije isplate je u sedam dana potpisao SDP-ov ministar Adnan Šteta. Jednu 31. decembra.

Nadalje, razotkriveno je da je Fortina vlada putem, također, ministra Štete kupila 14 polovnih trolejbusa GRAS-u za 1,4 miliona KM. Novac je uplaćen i prije nego što je potpisan sporazum između Ministarstva i „GRAS-a“, te raspisan tender.

O kakvom poslu se radi govori i činjenica da je čak i tadašnji direktor GRAS-a Ismet Kapo poručio da je ponuđena cijena enormno veća od realne cijene na tržištu.

Javnost je dosad saznala samo za dio marifetluka koje je radila bivša Vlada KS. Sada su svi ti mutni poslovi predmet interesiranja Ureda za borbu protiv korupcije, koji je već tražio detalje isplata, a moguće je da će biti i predmet nadležnih tužilaštava.

Da se danas snimaju „Nadrealisti“ imali bi zicer - skečeve bez izmišljanja radnji i likova, posebno poigravanja imenima likova i njihovog prilagođavanja radnji. Sve kao na tacni servirano. Dovoljno bi bilo da „skinu“ Dinu Konakovića i njegove ministre.

Ministar Šteta - može li „nadrealističnije“, odnosno prikladnije obavljenim poslovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.