BANJA LUKA

SNSD i DNS ostaju koalicioni partneri

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

11.6.2020

Obraćanje Nešića i Dodika nakon sastanka. RTRS

U Banjoj Luci je održan sastanak rukovodstava Saveza nezavisnih socijaldemoktara i Demokratskog narodnog saveza, koje su predvodili predsjednici tih stranaka Milorad Dodik i Nenad Nešić. Dvije stranke će samostalno izaći na lokalne izbore u Prijedoru, dok se u ostalim općinama očekuje dogovor

Dodik je nakon sastanka rekao da će SNSD podržati kandidata DNS-a za načelnika općine Lopare, te da će DNS podržati njihove kandidate u mnogim lokalnim sredinama. 

Jedini problem, prema riječima Dodika, u saradnji dvije stranke nastao je na lokalnom nivou i to u Prijedoru što je dovelo do njihovog razilaženja u ovom gradu, istakavši da će imati odvojene kandidate za gradonačelnika.

- Zahvaljujem DNS-u na dugogodišnjoj saradnji. Ovakve stvari se dešavaju u nekim lokalnim zajednicama. Ono što je za nas neprihvatljivo jeste pravljenje koalicionih sporazuma sa SDS-om i PDP-om u vrijeme izbora - rekao je Dodik.


Sastanak SNSD i DNS-a. RTRS

Novi ministar

Lider DNS-a je razgovor s Dodikom ocijenio fer i korektnim. 

- Jako nam je poznata i prihvatljiva želja koju ima SNSD da u svim općinama i gradovima ostvari najbolji mogući rezultat i da ima što veći broj načelnika i gradonačelnika, ali isto tako i DNS ima želju da ostvari što bolji rezultat. Cilj i jeste jedne političke organizacije da učestvuje na izborima i na njima da pobijedi - rekao je Nešić. 

Dodao je da koalicija na nivou RS i BiH nije upitna te da se saradnja nastavlja.

- Što se tiče lokalnih organizacija na nivou Prijedora očigledno da između njih postoji određeni animozitet koji u ovom trenutku nikakvim dekretom ili naređenjem partijskog vrha nije moguće prevazići. Očekujem, i ono što smo se mi danas dogovorili da i DNS i SNSD izađu samostalno na izbore za gradonačelnika. DNS neće sklapati nikakve koalicione sporazume sa opozicionim partijama i mi nemamo nikakav koalicioni sporazum ni sa SDS-om ni sa PDP-om. DNS u Prijedoru ide samostalno u pobjedu, očekujemo da će gradonačelnik biti iz DNS-a i da izbori proteknu fer i poštenoj atmosferi ko god pobijedi želim mu svaku sreću - rekao je Nešić.

Dodao je i kako će Predsjedništvo DNS-a u narednim danima donijeti odluku ko će biti novi ministar lokalne uprave i samouprave u Vladi RS, nakon što je s ovog mjesta smijenjena Lejla Rešić. 


Nema poziva SIPA-e

Na pitanje novinara upućeno lideru SNSD-a je li tačna informacija da je jutros trebao dati izjavu istražiocima SIPA-e, Dodik je rekao da je riječ o špekulacijama. 

- Nikakav poziv nisam dobio, nije mi problem. A znam, vaše je da održite atmosferu tog pitanja pa postavite da li je istina ili nije. Ja nisam dobio poziv. Ako vi imate za mene poziv donesite mi ga - rekao je Dodik. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.