REAKCIJA

Satler: Ovaj grad je predugo čekao demokratske izbore

EU pozdravlja opredjeljenje stranačkih lidera da se eliminira diskriminacija iz izbornog zakona, te da svako može biti biran i da bira

Sattler: Vrata EU su otvorena. Arhiva

Piše: Avaz.ba

17.6.2020

Johann Satler, šef Delegacije Europske unije nakon sporazuma koji je potpisan o Mostaru, obratio se novinarimate je naveo da se na ovaj dogovor predugo čekalo. 

- Ovaj grad je predugo čekao demokratske izbore. Što še tiče EU ovo je bio  jedan od prvih prioriteta od 13 zadataka, koliko smo ih imali. Upravo iz tog razloga EU pozdravlja postizanje današnjeg sporazuma. To se desilo nakon 12 godina. Zahvaljujem se liderima dvije političke stranke i kolegama iz međunarodne zajednice. Ono što je najvažnije je da proces vratimo u Parlamentarnu skupšitnu BiH koja će odlučivati o ovome, i to će u roku od 15 dana biti pred njima poslanicima. EU pozdravlja  opredjeljenje stranačkih lidera da se eliminira diskriminacija iz izbornog zakona, te da svako može biti biran i da bira. To je proces koji se vraća u palamentarnu proceduru. Ono što je vrlo važno je da će provedba presuda Ustvanog suda BiH  i Evropskog suda obveze koje se moraju provesti. Pozivam i građane i političke lidere da se uključe u procese te da postanu dio porodice EU. Vrata EU su sada otvorena, Albanija i Sjeverna Makedonija su već u pregovorima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.