IZLOŽBA U OKVIRU OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE GENOCIDA

Maestro Safet Zec sprema životnu postavku u Potočarima

Slike će biti postavljene u velikoj hali bivše fabrike akumulatora, mjestu patnji i smrti hiljada nedužnih ljudi, kaže Zec

Hala u kojoj će biti izložena djela. Avaz

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

20.6.2020

Programom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u julu 1995. godine, između ostalog, u bivšoj fabrici akumulatora, koja pripada Memorijalnom centru Potočari, 7. jula bit će otvorena izložba djela poznatog bh. umjetnika Safeta Zeca


Da se ne ponovi

Prvi put u BiH, u organizaciji Grada Sarajeva, bit će postavljen slikarski opus „Egzodus“, koji predstavlja krunu umjetničkog stvaralaštva Safeta Zeca. U izložbu su uključena neka od najznačajnijih djela posvećenih genocidu. 

- Dugo smo radili na ovom projektu i izuzetno mi je drago što sada ulazimo u fazu realizacije, uprkos pandemiji. Opus „Egzodus“ Safeta Zeca u sebi ima nevjerojatnu umjetničku snagu, to je način na koji maestro Zec govori svijetu o stradanju nevinih, o genocidu i progonu. Želimo to monumentalno djelo bh. umjetnosti vratiti tamo gdje pripada - kazao je gradonačelnik sarajeva Abdulah Skaka

Zec u Srebrenici: Opće sjećanje. Arhiv

Kako je Zec kazao za „Avaz“, fokus izložbe je na djelima velikih formata, a čine ih tri grupacije, odnosno tri ciklusa „Egzodusa“ - ruka na licu, suze i zagrljaj.

- Slike će biti postavljene u velikoj hali fabrike akumulatora, mjestu užasnih patnji i smrti hiljada nedužnih ljudi različitog spola i godina - kazao je maestro Zec. 

Skaka: Nevjerovatna snaga. Arhiv

Dodao je da će izložba biti prilog općem sjećanju na našu skorašnju historiju, da se više nikada nikome ne ponovi.

U Memorijalnom centru Potočari kazali su da veliku halu neće uređivati ni prilagođavati za izložbu. Ona će u mračnom prostoru oslikavati užase patnje i smrti zatočenih Srebreničana u julu 1995. godine.

Tragična zbivanja

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, kazao je kako je Safet Zec proteklih godina svojim umjetničkim znanjem dosta govorio o zločinu i genocidu u Srebrenici, ali i cijeloj BiH. 

Suljagić: Zapažena izložba. Arhiv

- Sve ćemo učiniti da izložba bude postavljena 7. jula i da, osim ostalih programskih sadržaja komemoracije, bude zapažena, jer ona govori o onom što se u julu 1995. događalo u prostorijama fabrike akumulatora. Zecova djela će još jednom svijet podsjetiti na zločine i tragična zbivanja te godine u Srebrenici - kazao je Suljagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.