GRAČANICA VIŠE NEMA KOVAČA

Šakovića kovačnica stara tačno 100 godina se ruši

U njoj se odavno više ne čuje čekić, nakovanj i viganj

Nema više Šakovića Kovačko-kolarske radnje. H. Čalić

Piše: H. Č. / Avaz.ba

16.7.2020

Kovački zanat u Gračanici odlazi u historiju. Ovih dana ruši se stotinu godina stara kovačnica Šakovića „Kovačko-kolarska radnja“. Na njezinom mjestu se gradi zgrada koja će nositi simboličan naziv „Kovačnica“ i podsjećati da se je u ovoj, danas oronuloj zgradi, davne 1920. godine Džafer Šaković započeo težak kovački zanat.  

Svaka poljoprivredna alatka, kupljena u trgovini, morala je doći Džaferu na klepanje, kaljenje i oštrenje. Zagrijavala bi se na vignju, drvenom uglju do usijanja, onda bi se teškim čekićem na nakovnju oblikovala, pa bi bila dugovječna.


Više se ne čuje čekić. H. Čalić

Legenda kaže da je Džafera ovom zanatu naučio Adam Džebić, koji je u vrijeme Austrugarske iz Slavonije doselio u Gračanicu. Kažu, bio je učen čovjek, pa se našao i u Gradskom vijeću Gračanice.

Jedno vrijeme, Džafer je u posao kovača uvukao i brata Hakiju. Nakon Džaferove smrti, nagaravili su se i kovački zanat preuzeli sinovi Sejfudin i Mehmed. Došao je 21. vijek, Sejfo i Meho su otišli, a Šakovića kovačnica je zatvorena.

Ostala polomljena tabla. H. Čalić

Danas će biti i srušena. Došla je nova tehnologija, stigla nauka, ali teško koja da će zamijeniti dobrog majstora, kovača, kolara, sajdžiju...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.