ALARMANTNO

Svaki drugi pritvorenik u Bihaću je migrant

Od ukupnog broja pritvorenika oko 45 posto otpada na migrante, kaže Veladžić

Piše: E. Trako

21.7.2020

Povećan broj migranata. Avaz

Četvorica migranata otkrivena u Drakseniću kod Bosanske Dubice u automobilu kojim je upravljao Sarajlija J. J., a koji je potom uhapšen zbog krijumčarenja ljudi. Utvrđeno je da su migranti koje je vozio državljani Egipta i predati su Službi za poslove sa strancima.

Ovakve vijesti gotovo svakodnevno stižu iz entitetskih i kantonalnih policija te iz Granične službe BiH.


Krivična djela

Migrantska kriza u BiH ne jenjava, a u našu zemlju svakodnevno pristižu desetine ilegalnih migranata koji prelaze Drinu i tako se dokopaju bh. teritorija. 

Tako se duž magistralnog puta Tuzla - Kalesija - Zvornik i Zvornik - Vlasenica proteklih dana mogu primijetiti veće grupe muškaraca s ruksacima na leđima, koji traže način da se prebace do Unsko-sanskog kantona, a potom dalje ka zemljama EU.  


Veladžić: Različita krivična djela. Avaz

Incidenti koje prave migranti, a od kojih su najčešći njihove međusobne tučnjave, postali su svakodnevica. Građani su ogorčeni i, kako kažu, ne znaju kome više da se žale, jer je stanje neizdrživo. Brojna su krivična djela čiji su počinioci upravo migranti, a najviše ih je počinjeno na području USK. Samim tim povećan je i broj ilegalnih stranih državljana koji završe u pritvorskim jedinicama Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) “Luke” u Bihaću.

Edham Veladžić, direktor ovog KPZ-a, kazao je jučer za “Avaz” da je od početka godine u toj ustanovi gotovo svaki drugi pritvorenik bio migrant.


Svakodnevni prizori na bh. magistralama. Avaz

- U prošloj godini od svih osoba koje su primljene kod nas u pritvor njih oko 25 posto bili su migranti. Ove godine taj broj je dodatno uvećan, pa od ukupnog broja pritvorenika oko 45 posto otpada na migrante. Različita su krivična djela zbog kojih završavaju u pritvoru - kazao je Veladžić.

Dolaze, dodaje on, iz više zemalja - iz Sirije, Alžira, Pakistana, Afganistana, Maroka, Tunisa, Iraka i Libije.


Teške krađe

- Pritvoreni su pod sumnjom da su počinili krivična djela ubistvo, razbojništvo, silovanje, teške krađe, paljevine, trgovina narkotičkim sredstvima i napad na službena lica. Siguran sam da je tu i jedan broj osoba koje se mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima i oni bi trebale biti pod opservacijom sigurnosnih struktura u našoj zemlji - zaključio je Veladžić.

Ističe kako postoji mnogo nedorečenosti u postupanju prema ilegalnim stranim državljanima, a jedan od problema je i kome ih predati po odsluženju zatvorske kazne. 


U USK boravi njih 7.000

Prema policijskim procjenama, trenutno na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 7.000 migranata. U prihvatnim centrima smješteno je njih svega 3.000.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.