REAKCIJE

Zvizdić: Dodikova izjava o Dražinim četnicima je netačna i zlonamjerna

Preporučio Dodiku da prije ovakvih ispada, pročita knjigu, ili barem dijelove knjige “Genocid nad muslimanima 1941-1945, zbornik dokumenata i svjedočenja“

Denis Zvizdić. Arhiv

Avaz.ba / Fena

27.9.2020

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na svom Twitter nalogu ocjenio je da je izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika "da su četnici bili dio savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu", netačna, zlonamjerna i revizionistička.

- Hipokrizija je da Dodik, kao predsjednik partije koja u svom nazivu ima pojam socijaldemokratska, minimizira ulogu Srba koji su bili pripadnici partizanskog pokreta koji je bio na strani pobjednika u Drugom svjetskom ratu, a veliča ulogu četnickog pokreta koji je dokazano bio izvršilac najvećih zločina, posebno nad Bošnjacima i Hrvatima, i bio na strani gubitnika, te osuđen kao kolaboracionistički pokret - naveo je Zvizdić u tweetu.

Preporučio je Dodiku da prije ovakvih ispada, pročita knjigu, ili barem dijelove knjige (npr. od strane 20-25): “Genocid nad muslimanima 1941-1945, zbornik dokumenata i svjedočenja“, koju su objavili Vladimir Dedijer i Antun Miletić 1990. godine, a koja govori o stradanjima Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu.

- Ili svjedočenje Milovana Đilasa iz 1942. godine u kojem kaže: „Četnici su opustošili čitava muslimanska i hrvatska naselja. Oni su, na mostovima na Drini, klali jednog po jednog, po stotine žicom povezanih muslimana – ljudi, žena i djece. Pod vođstvom londonske izbjegličke vlade i Draže Mihailovića u zemlji, oni su se u zločinima takmičili s ustašama.”

Ili da se upozna sa programom koji je u septembru 1941. godine, na bazi Moljevićevog memoranduma, Draža Mihailović izložio izbjegličkoj vladi u Londonu, a koji uključuje planiranje genocida i etničko čišćenje: kazniti sve one koji služe u neprijateljskoj armiji i koji su činili zločine prema srpskom življu; omeđiti „de facto“ srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj; posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjenje svežim srpskim elementom; izgraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice; u srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi - dodaje Zvizdić.

Također je Dodiku preporučio da pročita jednu strašnu, neljudsku, zlokobnu i zločinačku instrukciju iz decembra 1941. godine, koju potpisuje Draža Mihailović i šalje je komandantu četničkih odreda u Crnoj Gori i komandantu limskih četničkih odreda o organizaciji, ciljevima i upotrebi četničkih odreda, a čiji dijelovi najbolje govore o fašističkom, zločinačkom, genocidnom i hegemonističkom karakteru četničkog pokreta. Tu se među ostalim navodi: "stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu u granicama Srbije – Crne Gore – Bosne i Hercegovine – Srema – Banata i Bačke; čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nenacionalnih elemenata; stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa, te u krajevima očišćenim od narodnih manjina i nenacionalnih elemenata izvršiti naseljavanje Crnogorcima (u obzir dolaze siromašne i nacionalno ispravne porodice)".

U instrukciji iz decembra 1941. godine Draža Mihailović navodi “da sa Komunistima-partizanima ne može biti nikakove saradnje jer se oni bore protiv dinastije i za ostvarenje socijalne revolucije, što nikada ne sme biti naš cilj”.

- Prema tome, hiljade Srba koji su bili u partizanima i dio pokreta otpora, su bili pravi antifašisti i saradnici pobjedničkih savezničkih snaga. Oni koji su bili u četnicima su bili saradnici fašista i okupatora i na strani gubitnika u Drugom svjetskom ratu. I to je jedina i potvrđena istina. Sve drugo je lažna propaganda- poručio je Zvizdić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.