VELIKA KLADUŠA

Abdić želi van iz pritvora kako bi vodio kampanju

Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije

G. M.

bog sumnje za krivičnaAbdić uhapšen zbog sumnje na djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja

Foto: Arhiv


Pravni zastupnici Fikreta Abdića, načelnika općine Velika Kladuša, koji je u pritvoru, podnijeli su Kantonalnom sudu u Bihaću zahtjev za donošenje rješenja kojim bi mu se omogućilo da učestvuje u tekućoj kampanji za lokalne izbore.

U zahtjevu stoji da Abdić traži boravak na slobodi kako bi prisustvovao izbornim aktivnostima i skupovima Laburističke stranke kao i obraćanje u lokalnim medijima.

Pomenuti sud se još nije odredio spram ovoga zahtjeva, pišu Nezavisne novine. Abdić je kandidat za prvog čovjeka Velike Kladuše ispred Laburističke strenke, a trenutno se nalazi u pritvoru. 

Stranka je Centralnoj izbornoj komisiji BiH ranije uputila prigovor zbog toga što je Abdiću onemogućeno da vodi vlastitu izbornu kampanju. Do sada nisu dobili nikakvu reakciju.

Iz ove stranke trvrde da Centralna izborna komisija ozbiljno narušava osnovna ljudska prava i slobode diskriminirajući Abdića.

Inače, u proteklom periodu, u nekoliko navrata Abdićevi branioci su tražili njegovo puštanje iz pritvora, ali je Kantonalni sud u Bihaću odbacio te zahtjeve.

Nakon hapšenja u Velikoj Kladuši, polovinom juna ove godine, Abdić i njegov zamjenik Sulejman Silić proveli su mjesec dana u pritvoru, nakon čega je Silić, uz određene mjere zabrane, pušten na slobodu, dok je Abdiću pritvor produžen. Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su Abdića po nalogu Tužilaštva USK, zbog sumnje za krivična djela korupcije i zloupotrebe službenog položaja te povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Pored Abdića, uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije.

Nakon davanja iskaza u policiji i Tužilaštvu USK u pritvoru su zadržani Abdić i pomenuti Silić, dok su ostali uhapšeni pristali na saradnju s istražnim organima i potom su pušteni na slobodu.

NA VRH

Podijeli članak na