LANA SALIHEFENDIĆ

Bh. genetičarka objasnila razliku između serološkog i PCR testa

Jedna je od naučnika koja je sekvencirala Sars Cov 2

Lana Salihefendić. YouTube Printscreen

L. M.

9.12.2020

Gost novog videa serijala Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS) "60 sekundi o koroni" bila genetičarka mr. Lana Salihefendić, koja je objašnjavala po čemu se tačno razlikuju PCR i serološki testovi.

Lana Salihefendić je magistrirala genetiku na PMF u Sarajevu i radi u ALEA Genetičkom Centru. Jedna je od naučnika koja je sekvencirala Sars Cov 2.

- PCR testovi omogućavaju detekciju samog virusa, tj. nukleinske kiseline virusa. Trenutno su najpouzdaniji testovi i služe za dijagnosticiranje Covid-19 bolesti. Serološki testovi, sa druge strane, detektuju antitijela koja se javljaju uslijed infekcije kao odgovor našeg imunog sistema na infekciju. Međutim, ova antitijela se pojavljuju u organizmu tek nekoliko dana do nekoliko sedmica nakon infekcije - objašnjava ona i dodaje:

- Stoga, pozitivan serološki test može ukazivati na to je osoba preboljela infekciju dok negativan test može ukazivati na to da je osoba tek nekoliko dana inficirana.

Ona dalje objašnjava da se ovi testovi ne koriste pri dijagnostici, ali nam mogu dati odgovore na pitanja kolektivnog imuniteta, odnosno ko je u populaciji bio zaražen i koliko dugo nas antitijela mogu štiti od ponovne infekcije.

Serološki testovi takođe pomažu u identifikaciji osoba koje mogu biti davaoci plazme za liječenje oboljelih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.