KRIZNI ŠTAB

Goletić: U FBiH cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa

Zaključno sa 25. februarom, u Federaciji BiH od početka pandemije ukupno je potvrđeno 84.365 slučajeva zaraze koronavirusom

Avaz.ba

Goletić: UNDP pozitivno odgovorio u vezi nabavke hemikalija i potrošnog materijala

Foto: FENA


Šef Laboratorije za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva upozorio je da u Federaciji BiH trenutno cirkuliše deset različitih genetskih linija koronavirusa, od čega se posebno ističu britanski i češki soj.

- Sekvencioniranjem je zabilježena cirkulacija deset različitih genetskih linija koronavirusa. Posljednjih dana mogli ste pročitati da je situacija s koronavirusom u Češkoj Republici posebno komplikovana, njihov zdravstveni sistem ne može prihvatiti odgovarajući broj ljudi, pa je dio njihovih pacijenata smješten u Njemačku. Mi tražimo način kako da nastavimo sekvencioniranje da ono postane dio sistema monitoringa cirkulacije koronavirusa u FBiH i BiH, UNDP nam je pozitivno odgovorio u kontekstvu nabavke hemikalija i potrošnog materijala – kazao je Goletić.

Zaključno sa 25. februarom, u Federaciji BiH od početka pandemije ukupno je potvrđeno 84.365 slučajeva zaraze koronavirusom, a zabilječeno je 2.655 smrtnih slučajeva.

Više o temi Teufik Goletić

ZABRINJAVAJUĆE
Britanski soj koronavirusa širi se u BiH
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na