SARAJEVO

Turković razgovarala s Bregu o nabavci vakcina

Generalna sekretarka Bregu je informirala ministricu Turković o statusu implementacije Zajedničkog regionalnog tržišta

Bregu i Turković razgovarale o pandemiji. Fena

Fena

17.3.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je razgovarala s generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu.

Sagovornice su razmijenile mišljenja o trenutnoj situaciji koja se odnosi na pandemiju COVID-19, nabavku vakcina, te iskazale važnost intenziviranja regionalne saradnje u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Generalna sekretarka Bregu je informirala ministricu Turković o statusu implementacije Zajedničkog regionalnog tržišta, s fokusom na Zelenu agendu i multilateralni sporazum o kretanju s ličnim kartama na zapadnom Balkanu.

Također, ministrica je informirana i o ukidanju rominga između zemalja zapadnog Balkana, koji će biti implementiran od 1. jula 2021. godine.

Ministrica Turković je naglasila da Bosna i Hercegovina snažno podržava Vijeće za regionalnu saradnju kao najvažniju regionalnu organizaciju. Istakla je opredjeljenje naše zemlje za aktivno učešće u Zajedničkom regionalnom tržištu, koji je prihvaćen na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji u novembru prošle godine.

Sagovornice su se usaglasile da regionalna saradnja nema alternativu, te da predstavlja najbolji pravac za ubrzanje evropskog puta zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.