SARAJEVO

Predstavnički dom Parlamenta BiH: Na dnevnom redu uvođenje PDV-a kladionicama

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i izvještaji o radu pojedinih državnih institucija, kao i izvještaji o radu parlamentarnih komisija

Sjednica se održava u skladu s epidemiološkim mjerama. Arhiv

Piše: E. H.

28.4.2021

Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici koja je počela u Sarajevu trebao razmatrati Prijedlog zaključka o formiranju radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH.

Predloženim zaključkom predviđeno je da u radnu grupu bude imenovan po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.


Dom naroda državnog parlamenta

Dom naroda državnog parlamenta jučer je usvojio ovaj zaključak, te za članove radne grupe iz tog doma imenovao Sredoja Novića iz Kluba srpskog naroda, Barišu Čolaka iz Kluba hrvatskog naroda i Muniba Jusufovića iz Kluba bošnjačkog naroda.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i interpelaciju poslanika: Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta. Navedeni poslanici interpelacijom traže otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH u cjelini, s posebnim osvrtom na postupanje Vijeća ministara BiH po pitanju iznalaženja odgovora na krizu izazvanu Covid-19 panedmijom.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i zahtjev iz Kluba poslanika SDA za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Tim je prijedlogom predviđeno brisanje člana 25. tačka 7. postojećeg zakonskog rješenja, kojom se od plaćanja PDV-a izuzima djelatnost organiziranja igara na sreću.

U obrazloženju prijedloga se ističe da je način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druga dobra i usluge koje su predmet oporezivanja nepravičan i neodrživ, te da je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju osnovni prehrabmeni proizvodi, medicinska oprema i lijekovi ili školski pribor, a da igre na sreću ostanu oslobođene od plaćanja PDV-a. Okvirne procjene ukazuju da bi se usvajanjem ovih izmjena Zakona o PDV-u na godišnjem nivou prikupilo oko 150 miliona KM.

Trebao bi biti razmatran i zahtjev poslanika: Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.


Zakon o parničnom postupku

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama koji je prеdložilo Vijeće ministara BiH, a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Poslanici iz Kluba Demokratske fronte uputili su u proceduru tri zakonska prijedloga koje bi danas trebao razmatrati Predstavnički dom.

Radi se o Prijedlogu zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, Prijedlogu zakona o Visokom sudskom vijeću BiH, te Prijedlogu zakona o Uredu disciplinskog tužioca BiH.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom i nije podržala principe ova tri predložena zakona.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile poslanice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a koji podrazumijeva usklađivanje spomenutog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i izvještaji o radu pojedinih državnih institucija, kao i izvještaji o radu parlamentarnih komisija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.