GRADSKO VIJEĆE

U Mostaru odzvonilo besplatnom parkiranju

Najvjerovatnije ćemo u prvih mjesec ići sa upozorenjima, kaže Kordić

Sa sjednice GV Mostara. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

2.6.2021

U Mostaru je odzvonilo besplatnom parkiranju! Tako su mostarski vijećnici danas dali „zeleno svjetlo“ za uvođenje naplate parkiranja.

Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim površinama, o korištenju javnih parkirališta i visini naknade, te program izgradnje parking-garaža u Mostaru, uokvirene pod regulaciju mirujućeg prometa dobile su potrebnu većinu, uprkos protivljenju svih opozicionih stranaka.

Svojevrsna proba

Istina, na sceni će biti svojevrsna proba cijele priče, jer će za implementaciju ovih odluka biti potrebno šest mjeseci. U tom periodu, prema riječima gradonačelnika Marija Kordića, bit će izvršene sve neophodne pripremne radnje te će biti donesene eventualne korekcije.

- Ova odluka je početak priče „Mo-Parkinga“ i pažljivo ćemo pristupiti implementaciji ove odluke, s obzirom na to da imamo puno problema u Mostaru, kada je u pitanju mirujući promet. Pomno ćemo, bukvalno, svaku ulicu izanalizirati i pripremiti za implementaciju ove odluke i u tom kontekstu ne želimo izazivati nekakvu nelagodu i nesigurnost kod građana ili ne daj Bože, kaos - izjavio je Kordić.

No, nelagodu kod građana će , zasigurno, izazvati cijene parkiranja. Tako je naplata , kao i u drugim sredinama, podijeljena na zone te će pojedinačna karta u prvoj zoni iznositi 1,5 KM, u drugoj marku, a u trećoj pola KM.

Sa sjednice GV Mostara. M.Smajkić

Novi mjesečni izdatak imat će građani koji žive u ulicama koje obuhvataju zone za naplatu parkinga.

Oni će imati pravo na povlaštene mjesečne karte , koje će u prvoj zoni koštati 25 KM, a na godišnjem nivou to je 225 KM. Stanari druge zone mjesečno će izdvajati 15 KM, a godišnje 135 KM, dok će oni u trećoj zoni za mjesec plaćati iznos od 10 KM ili će kupiti godišnju kartu čija je cijena 90 KM.

Kordić je, osvrnuvši se na cijene, kazao kako je to u više navrata raspravljano s vijećnicima te je ocijenio da su primjerene stanju u Mostaru.

Kordić: Šeste mjeseci priprema. M.Smajkić

Novi harač na građane Mostara

- Najvjerovatnije ćemo u prvih mjesec ići sa upozorenjima kako bi građane naviknuli-kazao je on.

Svi amandmani koje su uložili vijećnici SDP-a i Naše stranke, a koji su se, uglavnom, odnosili na smanjenje cijena su odbijeni.

- To je jedan novi harač na građane Mostara i jako je upitna provedba ove odluke, budući da nije završena neophodna infrastruktura. Također, građani će plaćati mjesečne karte, ali ne postoji garancija da ćete imati parking mjesto. Danas je cijela opozicija bila protiv ovih odluka, dok se jasno pokazala vladajuća većina , SDA i HDZ koje su izglasale ove odluke - rekao je Arman Zalihić, vijećnik SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.