SJEDNICA

Skupština KS: Koliko ima "malina" respiratora na KCUS-u

Na dnevnom redu razmatraju se izvještaji o radu i finansijskom poslovanju zdravstvenih ustanova

Piše: A. Ovčina

3.6.2021

Sa današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo. PRINTSCREEN

Na samom početku nastavka današnje 37. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo predstavnici zdravstvenih ustanova iznijeli su svoje uvodne napomene. 

Na dnevnom redu razmatraju se izvještaji o radu i finansijskom poslovanju zdravstvenih ustanova. 


Reorganizovan rad zbog pandemije

Enra Suljić iz Kliničkog centra Unvierziteta u Sarajeva danas je zastupnicima Skupštine KS prezentovala izvještaj o radu ove bolnice tokom 2020. godine.

Suljić je istakla da je reorganizovan rad zbog pandemije.

Navela je i su bile otežane okolnosti i uposlenici su bili na bolovanju.

- Čak 500 zaposlenika bilo na bolovanju u jednom trenutku - kazala je on.

Govorila je i o finansijskom poslovanju, a 15,3 miliona KM su doznačena sredstva za KCUS, a iskoristila su se za dezinfekciju, maske, nabavku medicinske opreme, a kako je rekla, nabavljena su u skladu sa zakonom.

- Finansijski pokazatelji su prihodi su 248 miliona KM, što je smanjeno za dva posto u odnosu na 2019. godina - navela je Suljić.




"Malina" respiratori

Nakon prezentiranih izvještaja, zastupnici su postavljali pitanja.

Segmedina Srna Bajramović (SDP) uputila je pitanje KCUS-u o broju "malina" respiratoru da li su zavedeni u knjige i po kojoj vrijednosti, s obzirom da na stranici KCUS-a postoji informacija o 142 respiratora, da li se "malina" respiratori ubrajaju u tu grupu.

Uputila je pitanje Seadu Katani (ZZO) o stanju uposlenika s obzirom da se broj ne poklapa. Pitala je kome i zašto se daju plate daju za nepostojeće osobe.

Zastupnica Danijela Kristić (NiP) uputila je pitanje direktoru JU "Apoteke Sarajevo" o razlikama iznosa rabata za 2019. godinu, s obzirom da su postojala dva različita podatka.

Upitala je i o rastu novčanih kazni za vrijeme 2019. godine. 


- Kolika je ukupna vrijednost nabavnih sredstava te kolika je bila marža i dobit s obzriom na Covid 19 - upitala je Kristić.


Mirza Čelik (SDA) uputio je pitanje direktoru JU "Apoteke Sarajevo" o lijekovima koji su povjereni na čuvanje, kada su im istekli rokovi da li su negdje skladišteni. 

Neira Dizdarević (NS) imala je pitanje za JU "Dom zdravlja Kantona Sarajevo" o elektronskim uputnicama koje ne prolaze, da li je problem u informatičkom sistemu te o osiguravanju epidemioloških mjera, s obzirom da se krše ove mjere u domovima zdravlja, prilikom čega se ne održava distanca. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.