MOSTAR

U evidenciji Centra za prevenciju 1.000 ovisnika o drogama

Pružamo i psihosocijalnu podršku ovisnicima, ali i njihovim porodicama, kaže dr. Skočibušić

Program usmjeren na suzbijanje bolesti ovisnosti i liječenje ovisnika o drogama izvan bolnica. Ilustracija

Piše: M. Smajkić

24.6.2021

U registru Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar evidentirano je skoro 1.000 korisnika. Njih 130 mjesečno zatraži usluge ove ustanove, čiji je program usmjeren na suzbijanje bolesti ovisnosti i liječenje ovisnika o drogama izvan bolnica.


Osnovna zadaća

U Centar se javljaju ovisnici, eksperimentatori lakih droga, kao i članovi njihovih porodica, a pacijenti dolaze iz Zapadnohercegovačkog, a najviše iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to iz Mostara, Konjica, Jablanice, kao i Neuma.

Njihova osnovna zadaća, kako to kaže dr. Siniša Skočibušić, direktor ovog centra, zapravo je liječenje heroinskih ovisnika, odnosno pružanje usluga opijatske supstitucijske terapije metadonom, buprenorfinom i buprenorfinom/naloksonom.


Skočibušić: Obavljamo testiranja. Arhiv

- Usto, pružamo psihosocijalnu podršku ovisnicima, ali i njihovim porodicama. Također pružamo usluge testiranja urina na pojavu psihoaktivnih tvari, ne samo za ovisnike već i prema nalogu Suda, kao i za potrebe zapošljavanja, ukoliko postoji sumnja za to ili se traži potvrda da osoba nije koristila droge. Također, Centar pruža usluge skrining testiranja na prenosive bolesti, kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV - pojasnio je dr. Skočibušić.


Metode rada

Prema riječima dr. Nikole Bevande, rad Centra temelji se na dvije metode rada, farmakoterapijski i psihosocijalni pristup.

- Prvi se primjenjuje u radu s pacijentima ovisnicima o heroinu, dok psihosocijalni pristup koristimo s pacijentima koji su ovisnici o drugim opojnim drogama - kazao je Skočibušić.

U Centru se nadaju da će u budućnosti prerasti u kantonalni zavod.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.