SUSRET S IZASLANIKOM SAD

Čolo: Na sastanku s Palmerom očekujem odgovarajuće kritike

Sada smo suočeni s tim da u ponedjeljak imamo sastanak s njim, a da rezultata apsolutno nikakvih nema, kazala je Čolo

Čolo: Mislim da se o svakom prijedlogu izmjena Izbornog zakona treba glasati odmah. Fena

A. J. / Fena

30.6.2021

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH bi se u ponedjeljak, 5. jula, trebali sastati s izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer), koji će 3. jula doputovat u posjetu Bosni i Hercegovini.


Predsjedavajuća ove radne grupe Alma Čolo danas je izjavila novinarima da su već na jednom ranijem sastanku s američkim ambasadorom Erikom Nelsonom (Eric) upozoreni da bi trebalo da ima nekih rezultata njihovog rada prije nego što Palmer dođe u BiH.


- Sada smo suočeni s tim da u ponedjeljak imamo sastanak s njim, a da rezultata apsolutno nikakvih nema - kazala je Čolo, dodajući da joj je žao zbog toga.


Dodala je da je ona posvećena radu u Interresornoj radnoj grupi i da želi da nešto urade, „jer je to obaveza BiH i jedino je Parlament BiH taj koji može da usvoji izmjene Izbornog zakona BiH, izmjene Ustava i da uskladi svoje zakonodavstvo s presudama Evropskog suda za ljudska prava i s presudama Ustavnog suda BiH“.


Ona ističe da to ne može niko drugi, to mogu samo parlamentarci jednog i drugog doma.


Kaže da svi moraju biti svjesni te odgovornosti.


- Oni koji nisu svjesni, oni ne dolaze na sjednice Interresorne radne grupe, ili su svjesni svoje odgovornosti, ali ne žele da je nose, tako da osuđujem sve one koji su izabrani u ovu radnu grupu, a ne učestvuju u njenom radu - navela je Čolo.


Upitana šta očekuje od sastanka članova Interresorne radne grupe s Palmerom, odgovorila je kako misli da će oni doživjeti odgovarajuće kritike, „jer BiH je dužna da ispuni ključne prioritete Evropske unije“.


- Sjedinjene Američke Države su tu da nam pomognu i oni su dali svoje pravne eksperte iz State Departmenta koji trebaju da nam pomažu, koji su s nama radili i na „aprilskom paketu“ ustavnih promjena. Nemamo ništa lijepo da mu kažemo, ali očekujem ozbiljne kritike na račun BiH i na račun onih koji ovdje obnašaju vlast, a pod tim podrazumijevam i sebe samu - kazala je Čolo.


Interresorna radna grupa danas je razmatrala neke prijedloge izmjena Izbornog zakona, ali se ni o jednom od njih nije izjašnjavala, jer je ranije dogovoreno će se izjašnjavati kada obave raspravu o svim prijedlozima.


Čolo je kazala novinarima da to nije dobar princip, te da je ona glasala protiv njega. Podsjetila je da je to bio prijedlog pojedinih članova Interresorne radne grupe.


- Mislim da se o svakom prijedlogu izmjena Izbornog zakona treba glasati odmah, a ne na kraju, jer oni koji hoće da glasaju protiv, oni ne učestvuju u raspravi, ne iznose svoje stavove, jer ovdje čini mi se ne vlada snaga argumenata, nego vjerovatno snaga podignute ruke za ili protiv. Tako da taj prijedlog nije dobar, ali tako je odlučila Interresorna radna grupa sa devet glasova "za" i tri glasa protiv. Ja sam bila među ta tri protiv - kazala je Čolo.         

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.