ALARMANTNO

Hrana će biti skuplja za čak 10 posto?

Građani su najdirektnije ugroženi jer uglavnom nemaju prihode koji im omogućavaju podnošenje viših cijena, kaže Gavran

Građani su najdirektnije ugroženi. Avaz

Piše: E. Halimić

1.8.2021

Cijene hrane u BiH nastavit će rasti, a do kraja godine mogle bi biti više i do deset posto u odnosu na vrijeme pred pandemiju koronavirusa, pokazala su to predviđanja centralnih banaka Amerike i Evrope.


Zapadni Balkan

U regionu zapadnog Balkana proteklih mjeseci je, nakon više godina deflacije, došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvještaju o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Kako je navedeno, BiH je jedna od posljednjih zemalja u kojima su deflacioni trendovi početkom aprila ove godine zamijenjeni inflacijom koja je, kako je naglašeno, u maju iznosila 1,7 posto. Kao glavni faktori za povećanje cijena navedeni su prvenstveno globalni trendovi koji se odnose na povećanje cijena energije, transporta i hrane.

U izvještaju naglašavaju da je još početkom 2021. u BiH deflacija, odnosno smanjenje cijena, iznosila 1,2 posto u odnosu na isti period lani.

- Povećanje cijena krenulo je u aprilu, kada je inflacija iznosila 0,9 posto, a dodatno je porasla u maju 1,7 posto. Pritisak je uzrokovan prvenstveno u sektoru transporta, ali su cijene tekstila nastavile pad za otprilike deset posto - naglasili su.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, za koje je navedeno da čine 32 posto potrošačke korpe, u aprilu i maju porasle su za 1 do 1,5 posto, dok su alkohol i cigarete skuplji za oko dva posto.

Američka i Evropska centralna banka predviđaju da će se inflacija, sigurno, nastaviti barem do kraja godine, a da će se onda cijene početi stabilizirati.


Negativni efekti

Gavran: Povećat će se zaduženost građana. Avaz

Ekonomista Igor Gavran kaže da je nastavak inflacije izgledan u narednim mjesecima.

- To je očekivano u fazi oporavka i ubrzanja ekonomske aktivnosti nakon perioda krize i deflacije. Građani su najdirektnije ugroženi u siromašnim zemljama poput BiH jer uglavnom nemaju prihode koji im omogućavaju podnošenje viših cijena i stvaranje štednje za ovakve periode i pritisak poskupljenja im može dodatno povećati zaduženost i umanjiti kvalitet života - pojasnio je Gavran i dodao da će negativne efekte osjetiti i najveći dio privrede.

Građani iscrpljeni pandemijom

- Očekivani su negativni efekti poskupljenja, i to za većinu kupaca i privredu, kad je riječ o kupovini repromaterijala i sirovina. Posebno je ovo značajno jer govorimo o građanima i privredi koja je već odavno iscrpljena pandemijom i smanjenim prihodima, a mnogi su i u potpunosti ostali bez prihoda zbog izgubljenih radnih mjesta ili tržišta - pojasnio je Gavran.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.