KAO POKVARENA PLOČA

Dodik i dalje grize istu kost: Šmit ne može da bude visoki predstavnik

Aneks 10 je prekršen zbog ignorancije velikih zemalja, tvrdi Dodik

Milorad Dodik. Arhiv

Piše: D. H. - E. H.

1.8.2021

Na press konferenciji koju održao danas u 12:00 sati, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još jednom je ponovio da RS ne priznaje imenovanje novog visokog predstavnika Kristijana Šmita.



Aneks 10 prekršen

- Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nije biran u skladu s Aneksom 10 i samim tim ne može da bude visoki predstavnik, Republika Srpska je svoje rekla, kako prema odluci lidera političkih stranaka, tako i odluci Narodne skupštine RS. Aneks 10 je prekršen zbog ignorancije velikih zemalja koje pokušavaju vodje da uskrate jednu važnu stvar Republici Srpskoj, a to je da je strana. Mi smo strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, u naše ime je potpisala Srbija, tako da smo i dio međunarodnog i međunarodni faktor, kako je to rekla Venecijanska komisija još 2005. godine, rekao je Dodik.

Nema ga nigdje

Dodik tvrdi da visokog predstavnika nema nigdje ni u jednom relevantnom dokumentu Dejtonskog sporazuma


- On nije dio okvirnog sporazuma. On je dio samo onoga što je napisano u Aneksu 10. U aneksu 10 je određeno kako se on imenuje, jednako i kao se smjenjuje. O načinu na koji se imenuje govorio sam desetinama puta, ali moram to i danas spomenuti. Strane koje su potpisale Aneks 10, a to su Srbija, Republika Srpska, Hrvatska, Federacije Bosne i Hercegovine i tada neka Alijina Bosna i Hercegovine, odnosno zajednički nivo BiH, treba da se usaglase oko imena visokog predstavnika i da to bude potvrđeno rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. I jedno i drugo je izostalo. Nije bilo konsultacija o tome, a nije ga imenovao i Savjet bezbjednosti oko toga, navodi Dodik.




Na strani Bošnjaka

Dodik je optužio većinu svjetskih zemalja da podržavaju Bošnjake.


- Oni su očigledno na strani Bošnjaka muslimana u Bosni i Hercegovini. To je sam Bakir rekao, i SAD i Evropska i očigledno i NATO, njihovi saveznici u borbi protiv Republike Srpske. PIC nema ovlaštenja. Ovlaštenja su bila dio nametanja od strane međunarodnog faktora, ona nikad nisu imala pravni osnov. PIC je neformalno tijelo zemalja koje su bile zainteresirane da prate situaciju u Bosni i Hercegovini. Savez za implementaciju mira ne postoji nigdje u Dejtonskom mirovnom sporazumu ili u bilo kojoj relevantnoj rezoluciji Savjeta bezjednosti, tvrdi Dodik.


Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da Njemačka koja se diči svojim demokratskim potencijalima upražnjava jedan sistem kod sebe, a u BiH drugi.

- Nemoguće je razumjeti na koji način je došlo do odluke da se mimo Vijeća sigurnosti i strana potpisnica Dejtona imenuje visoki predstavnik. U tom pogledu Njemačko društvo pokazuje jednu izopačenost u djelovanju izvan Njemačke. Slušao sam tzv. neimenovanog visokog predstavnika gospodina Šmita koji očigledno luta i sam ne zna gdje je pošao, gdje je došao i šta treba da radi. Hvali se nekim svojim iskustvom, ali on nema iskustva za BiH, hvali se nekim ambi9cijama kao što je evropski put, izborni zakon. Visoki predstavnik i da je legalan nema nikakvih ingerencija na evropskom putu niti bilo kakvih ingerencija vezanih za Izborni zakon, a pogotovo nema ingerencija za granice na Balkanu. On sebe promoviše kao mesiju, koji treba da zatvori razne stvari koje su oni otvorili – naglasio je Dodik.


Afere u Federaciji

Ovom prilikom osvrnuo se i na stanje u Federaciji BiH.

- Ne sređuje se stanje u FBiH, preko tri godine tamo ne formiraju vladu, ne mogu da riješe niti jedno pitanje. Tamo su ogromne afere, imate situacija da je apsolutno neprihvatljivo ponašanje da direktor OSA-e nema zakonom predviđene kvalifikacije i sve se to stavlja pod tepih i sad se govori samo da su Srbi loši momci – naglasio je Dodik.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.