NA LICU MJESTA

Obilježen Dan gračaničke brigade, svečano otvorena Spomen-soba

Zaborav ne smije nadživjeti naša sjećanje na hrabre borce

Piše: H. Čalić

1.9.2021

Obilježen 1. septembar Dan 111 Gračaničke brigade. H. Čalić

Grad Gračanica danas je u saradnji sa boračkim udruženjima i JU BKC, svečano obilježio 1. septembar - Dan 111/221 gračaničke brigade, brigade koja je ispočetka slabo naoružana, kasnije prerasla u jaku jedinicu i brojala 3.500 boraca, odnosno 11 Zlatnih ljiljana.

O ratnom putu brigade govorio je ratni komadant Prvog bataljona Amir Zejnilagić i istakao kako su borci gračaničke brigade branili svoje, a pomagali i na drugi ratištima diljem naše domovine. Borcima i ratnim kaomadatima Dan brigade čestitao je gradonačenik Gračanice Nusret Helić.

Potom je u Zavičajnoj zbirci JU BKC Gračanica, svečano otvorena Spomen-soba, nastala od prikupljenih predmeta, od početka rata, do njegovog završetka. Posjetioci su mogli vidjeti, brojne ratne fotografije, ratne plakate, napise, ratne zastave, dio naoružanja, od onog najednostavnijeg, do savremenog oružja Armije RBiH.

- Ideja o stvaraju Spomen - sobe duga je pet godina, strpljivo smo od naših građana prikupljali ove predmete, a pozivu su se odazvala 54 građanina i donirali predmete. Mi ćemo sobu svakako dopunjavati - rekao je autor Edin Šaković.

Na posjeti se zahvalio direktor BKC Nedžad Peljto, a Spomen - sobu je otvorio gradonačelnik Gračanice Nusret Helić. On je istakao da je Spomen - soba svjedok jednog herojskog vremena naše vojske.

- Zahvalan sam BKC i mr. Edinu Šakoviću, autoru Spomen sobe - rekao je Helić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.