NACIONALNI SPOMENIK BIH

Gavrankapetanova kula, simbol Počitelja, ne smije se urušiti

Ovdje se sve svodi na interes pojedinaca i politike , kaže Dizdar

Gavrankapetanova kula u Počitelju. Agencije

Piše: M. Smajkić

19.9.2021

Na brojna pisma, molbe, apele i vapaje stanovnika, ali i umjetnika, poput maestra Safeta Zeca da se zaštite kulturno-historijski spomenici u Počitelju, federalne vlasti su godinama ostajale nijeme.

Posljednji u nizu koraka koji su Počiteljci, zajedno sa svima onima koji vole i poštuju ovaj grad, a koji je, praktično, u cijelosti označen kao nacionalni spomenik BiH, učinili bila je peticija kojom su zatražili od federalnih instanci da, makar, saniraju krov Gavrankapetanove kule.




Odgovor od nadležnih

U kakvom je stanju Kula godinama najbolje opisuje činjenica da je turisti posjećuju na vlastitu odgovornost. Kao i brojni drugi spomenici, poput Pašine tabije, opasna je i po mještane i turiste.

- Ovo je posljednji trenutak da se nešto učini. Ako se uruši Kula, koja je simbol Počitelja, onda smo izgubili borbu za naš grad. Stoga, Kulu smo prioritetno označili-kaže nam Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj, na čiju je adresu stigao odgovor od nadležnih nakon upućivanja peticije.

U odgovoru stoji da je Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture sačinio stručni elaborat hitne sanacije dijela krova sa troškovnikom i dostavio ga Gradu Čapljini na dalje postupanje.

- U Počitelju se svodi na interes pojedinaca i politike, dok je zaštita nasljeđa i turizam, što je najvažnije u cijeloj priči na zadnjem mjestu -govori ona.



Nisu obični građevinski radovi

Međutim, gradonačelnik Čapljine, Smiljan Vidić nas uvjerava da će se stvari vrlo skoro pomaknuti s mrtve tačke.

Prijavili su se, kaže, na poziv Ministarstva kulture F BiH i dobili sredstva u iznosu od 10.000 KM koja će utrošiti na sanaciju dijela krova Kule. Međutim, za sanaciju dijelova krova i čišćenje cijelog prostora te postavljanje ploča na riskantnim dijelovima, kako su to izračunali u Zavodu, potrebno je 85.000 KM.

- Naravno da to nije ni blizu onoga koliko je potrebno, pogotovo, jer to nisu obični građevinski radovi. No, izdvojit ćemo i iz proračuna određena sredstva, a svakako to planirati i u narednoj godini kako bi cijeli projekt priveli kraju. Iskreno, dosadilo mi je pričati priču o Počitelju, jer svi se kao nešto brinu, a kada treba dati novac, onda nigdje nikoga- naglašava Vidić.

Radovi bi, računaju u Gradskoj upravi Čapljina ,trebali početi u oktobru.



Dizdar: Interes pojedinaca i politike. Arhiv "Avaza"

Ante Vujinović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kazao nam je da bi uskoro Grad Čapljina trebao pokrenuti postupak javne nabavke, a za sve vrste odobrenja nadležno je Federalno ministarstvo prostornog uređenja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.