USVOJENA ODLUKA

Federacija BiH treba uplatiti RS oko 12 miliona KM

Privremeno poravnanje između korisnika raspodjele vrši se na teret tekućih prihoda od neizravnih poreza na Jedinstvenom računu UINO koji pripadaju FBiH prijenosom na račun RS

Prihvaćen zaključak Vjekoslava Bevande. Agencije

A. Ka. / Fena

21.9.2021

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) Bosne i Hercegovine usvojio je danas odluku o prvom privremenom poravnanju za 2021. godinu, na osnovu kojeg Federacija Bosne i Hercegovine treba da uplati RS 11.927.411,02 KM, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Kako je propisano tom odlukom, privremeno poravnanje između korisnika raspodjele vrši se na teret tekućih prihoda od neizravnih poreza na Jedinstvenom računu UINO koji pripadaju FBiH prijenosom na račun RS.

Privremeni koeficijenti

Usvojena je i Odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za četvrti kvartal ove godine. Prema utvrđenim koeficijentima koji se izračunavaju temeljem krajnje potrošnje, u posljednjem tromjesečju Federaciji BiH pripadat će 62,52 posto prihoda, a RS 33,93 posto prihoda, dok Brčko distriktu BiH pripada zagarantiranih 3,55 posto prihoda s jedinstvenog računa.

Upravni odbor dao je saglasnost na Prednacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je već bio predmet rasprave i naknadno je upućen na izjašnjenje entitetskim parlamentima. Glavni razlog za donošenje novog zakona o PDV-u je potpuno usklađivanje i harmonizacija s propisima Evropske unije (EU) koji reguliraju sistem plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Članovi Upravnog odbora danas su usvojili izmjene i dopune Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH jer je to bilo nužno zbog primjene Odluke o utvrđivanju carinske tarife za 2021.godinu kako bi se uskladile tarifne oznake.

Na sjednici je razmatran i proračunski zahtjev UIO za iduću godinu, ali je nakon iznesenih sugestija i primjedbi, prihvaćen zaključak predsjedatelja Upravnog odbora Vjekoslava Bevande da se taj materijal korigira u UIO i dostavi na narednu sjednicu na izjašnjenje.


Finansijska revizija

UO UIO primio je k znanju izvještaj o finansijskoj reviziji za 2020. godinu uz konstataciju da se preporuke revizora trebaju realizirati u narednom periodu.

UO primio je k znanju redovnu informacija o aktivnostima UIO u posljednja tri mjeseca gdje je konstatirano da se rješavaju negativne posljedice pandemije COVID-19 te da su i povećani prihodi u odnosu na isti period prošle godine za oko 472 miliona KM.

Članovi UO primili su k znanju Informaciju u vezi s problemima u primjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta. Nakon razmatranja informacije, zaduženo je Odjeljenje Ureda predsjedatelja da hitno uputi urgenciju nadležnima kako bi nastavili rad svi članovi Radne grupe za izradu konačne metodologije raspodjele prihoda od cestarine.

UO UIO usvojio je zaključak da obavijeste Vijeće ministara BiH u vezi s problemima s implementacijom rješenja Suda BiH u naplati potraživanja od UIO po osnovu tužbe RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.