SASTANAK OPOZICIJE RS

Nenad Nešić: Rata nema i neće ga biti, nemojte da se plašite

Želim odmah da vam kažem, mi se nećemo više voditi Miloradom Dodikom i SNSD-ovim interesima, mi ćemo se voditi interesima RS, rekao je Nešić

Sastanak opozicije RS u Istočnom Sarajevu. Avaz

Piše: L. M. - H.J.I.

19.10.2021

Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je na press konferenciji nakon sastanka opozicije RS u Istočnom Sarajevu da je jedna od tema sastanka bilo pitanje realizacije zaključaka sa posljednjih potesta opozijcije u Banjoj Luci koji su održani prije više od 15 dana.

Druga tema je, prema riječima Šarovića, bila različite inicijative koje smo čuli od clana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje se tuču vraćanja nadležnosti RS.

- Treća tema su vanredni izbori u gradu Prijedoru. Današnji zaključak je da nastavimo aktivnosti koje se tiču protesta i poslije protesta. Nije ispunjen ni jedan zahtjev od strane aktuelne vlasti. Nije ispunjen osnovni zahtjev koji se odnosio na sprječavanje medijskog mraka u RS, prije svega od javnog emitera RS – rekao je Šarović.


Potpiruju strasti

Istakao je da su dogovorili da će nastaviti proteste.

- Naši zahtjevi će se povećati u odnosu na početne – rekao je Šarović te dodao da su se obratili organizaciji evropskih javnih servisa, a u pismu su opisali medijsku situaciju u BiH, posebno u RS.

Osvrnuo se i na najave predsjednika SNSD-a po pitanju vraćanja nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

- Vezano za različite inicijative koje smo dobili od Milorada Dodika, posebno kada je u pitanju Tužilaštvo, VSTV, Sud BiH, jednostrane odluke, odluke koje bi prizivale rat su neprihvatljive. Nemamo ništa protiv, ali postoji način na koji se to radi. Želimo da istaknemo i izjavu predsjednika Srbije koja je nedvosmislena i jasna. Dejtonski mirovni sporazum nema alternativu. Izjava Vučića je takva da se predsjednik SNSD-a mora zamisliti – rekao je Šarović te dodao da je i za Vučića neprihvatljiva jednostrana odluka.

Naveo je da se moraju identificirati pojednici koji potpiruju strasti kako bi se ostvarili politički ciljevi i ugrabilo povjerenje glasača.

- Mislim da aktuelna vlast, umjesto da se bavi normalnim temema, rješava pitanja kriminala i korupcije, pribjegava nekim drugim temama koje mogu da u BiH izazovu potpuno neprihvatljive.


Jasna poruka

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da se mora uspostaviti odgovornost onih koji su u pandemiji zloupotrijebili položaj i izazvali brojne afere.

- Nećemo odustati ni od toga da se omogući medijska sloboda u RS. U narednih nekoliko dana ćemo objasniti u kojem pravcu će to ići. Postigli smo jedinstven stav da nam je prioritet zaštita RS i njenih građana – istakao je Borenović.

Obratio se i Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

- Želim da izrazim zadovoljstvo što su se opozicione partije dogovorile danas da imamo jednog kandidata u Prijedoru. Želim odmah da vam kažem, mi se nećemo više voditi Miloradom Dodikom i SNSD-ovim interesima, mi ćemo se voditi interesima RS. Nikad nećemo dovesti u pitanje postojanje same Republike Srpske. Isto tako želim da građanima BiH i RS, pošaljem jasnu poruku – rata u BiH neće biti, jer ga mi nećemo dozvoliti, ni međunarodna zajednica koja je prisutna ovdje na svaki način. Nemojte da se plašite - istakao je Nešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.