POTPREDSJEDNIK FBIH

Dunović primio u posjetu predstavnike Saveza logoraša u BiH

Razgovaralo o mogućnostima usvajanja Zakona o žrtvama ratne torture, kako na nivou Bosne i Hercegovine, tako i na nivou Federacije

Sa sastanka. Kabinet potpredsjednika FBIH

N. Aj.

23.11.2021

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović primio je danas u posjetu predstavnike Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, predsjednika Seida Omerovića i članove Almira Đelilovića i Senada Jusufbegovića.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima usvajanja Zakona o žrtvama ratne torture, kako na nivou Bosne i Hercegovine, tako i na nivou Federacije.

Potpredsjednik Dunović izrazio je spremnost da pruži svaki mogući vid podrške u izradi ovih zakona, ali i uputio predstavnike Saveza da insistiraju na dijalogu sa premijerom Federacije BiH da, u što skorije vrijeme, zajedno sa Savezom, pronađu zakonsko rješenje za priznavanje statusa logorašima koji žive na području Federacije.

- Siguran sam da u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji, ili ne bi smjela postojati, politička opcija koja smatra da logoraši ne trebaju imati status. Razmišljanja o tehničkim rješenjima mogu biti različita, ali oko suštine ne smije biti rasprave - rekao je Dunović ovom prilikom.

Također, na sastanku je razgovarano o izradi Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2022. godinu u kojem se moraju planirati adekvatna sredstva za finansiranje rada Saveza, a koja su drastično smanjena zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Potpredsjednik Dunović mišljenja je da, u Budžetu za narednu godinu, ta sredstva mogu i moraju biti osigurana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.