SKUPŠTINA KS

Sarajevo dobiva naučnoistraživački institut

Ustanova će nosti naziv „Naučnoistraživački Institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju“

Sa današnje sjednice. Avaz

Piše: A. Č.

14.12.2021

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je prijedlog Odluke kojom se daje saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo.

Ustanova će nosti naziv „Naučnoistraživački Institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju“.

Na 44. redovnoj sjednici Skupštine, ova tačka je skinuta s dnevnog reda.

Zastupnica Jasmina Biščevoć-Tokić (SDA) pitala je koja je razlika u materijalu na današnjoj sjednici u odnosu na prošlu kada je ova tačka skinuta s dnevnog reda.

- Nema nikakvih izmjena - rekla je ministrica Aleksandra Nikolić.

Zastupnica Biščević Tokić rekla je da je ministrica došla s istim materijalom kako bi "branila Verlab".

- Definitivno ste prekršili član 16. stav 6 zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti. Ako je isti materijal, trebali smo imati ponovni postupak u skladu s propisima. Pretpostavljam da je isti materijal bio na Vladi KS, i zamolit ću za taj materijal. Smiješno mi je da je Vlada razmatrala ovo. ministrica je navela rješenje koje je suprotno zakonu. Nedostajao je dokaz o uplati sredstava.


Vjeruju u svoje znanje

Zastupnik Dževad Poturak (SBB) rekao je da je Almir Badnjević osnivač "Verlaba".

- Vidjeli smo koliko su života spasili. Cijeli svijet ih cijeni, zapošljavaju dosta ljudi i one najbolje zadržavaju u Bih i Sarajevu. Almir Badnjević je najmlađi član Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu. Prije još pet godina američki časopis je njegov CV uvrstio među tri posto najboljih u svijetu. Profesor je na UNSA i u Velikoj Britaniji. Ima samo 35 godina i sve ovo je je već ostvario. On gleda 10 godina unaprijed i smatra da ovakav institut može biti jako uspješan - rekao je Poturak.

Dodaje da jedna ovakva svjetska veličina koja živi i radi u Sarajevu odluči da napravi institut, zastupnici trebaju da dobro ispitaju o čemu se radi.

- Obično na prvu zauzmemo negativan stav i to nije uredu. Na jedan ovakav način mi vrijedne ljude tjeramo iz BiH. Već sam govorio da, kada je ova firma u pitanju, ne traže novac, nego da se registriraju i da rade, da mogu stvarati, da zaposle nove ljude, da zadrže ljude u BiH. Traže da započnu istraživanje u Sarajevu. Već su 20.000 KK uplatili takse za registraciju. Napravili su konkretan korak za ovakav projekt u Sarajevu. Vjeruju u svoje znanje - rekao je Poturak.


Od sedam članova, pet dolazi sa UNSA

Zastupnik Mahir Dević (SDA) ponovio je ono što su rekli Biščević-Tokić i Zahiragić.

- Mi moramo poštovati zakon. Volio bih da mi premijer KS odgovori da li je ova tačka ponovo razmatrana na Vladi i da li je kao ista upućena u proceduru - pitao je Dević.

Zastupnik Damir Marjanović istakao je da ova tačka nosi svoju veličinu i da mu je drago da se razmatraju ovakve tačke.

- Pročitao sam detaljno ovaj dokument, analizirao sam ono što su kolege napisale. Radi se o velikim znanstvenicama. Kolegica Bošković je prorektorica UNSA, Nihad Fejzić je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u svojoj oblasti, imamo i trenutnog dekana Farmaceutskog fakulteta. Koliko vidim, od sedam članova, pet dolazi sa UNSA i oni su rekli da žele da imaju jedan ovakav institut - rekao je Marjanović.

Zastupnik Damir Marjanović. Avaz

Zastupnik Elmedin Konaković (NiP) rekao je da u pravnom dijelu podnosilac nije prekršio ništa.

- Postoji termim "šutnja administracije". Imali smo jedan formalni problem. Ministarstvo nije imalo ministricu nekoliko mjeseci i zato nisu ispoštovani rokovi. Zato se nije uradilo za četiri mjeseca ono što je trebalo. Apelujem na zastupnike da se bave meritumom i da se ne brinu za pravna pitanja - rekao je Konaković.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) kaže da je se razvila rasprava koja je potvrdila njegovu sumnju u kakvom ambijentu radi Skupština

- Ušli smo u politkanstvo. Želim da se obratim ministrici da moje iskustvo govori da nije nikada dobro doći na sjednicu s usmenim obrazloženjem pravnika. Ja ne vjerujem u tumačenja čak i u pismenoj formi jer znaju biti pogrešna. Dalje, rok od četiri mjeseca za odluku ne želim da komentiram. U izvještaj komisije također ne vjerujem, nekima vjerujem ako je argumentacija dobra. Puno se govorilo meritumu, ne bih oko toga govorio, nije suština ovoga što raspravljamo, da iznosimo sitne detalje, kako je tobože bili pritisaka, a bilo je. Čuli smo da iz političkih razloga nije učinjeno. Težimo ka što kvalitetnijem obrazovanju - kaže Marić.

Očekivao je da će se više govoriti o nadzoru nad radom i odgovornost.

- Te poluge mogu da nas opredijele za "za" i protiv. Najmanje govorio o odgovornosti. Bojim se ukoliko na ovaj način nastavimo govoriti o ovoj temi, plašim se da ćemo predozirati i ovu problematiku politkanstvom - rekao je Marić.

Treba posvetiti pažnju kako će djelovati ovaj institut.

- Treba čovjeku dati šansu. Ako obijemo ovo, od koga očekujemo da će aplicirati sa ovakvom ponudom. Koga zapravo želimo. Pina su vam usta priče "dajete šansu svima". Moram reći da ono što mene opredjeljuje da glasam za ovaj prijedlog je da pružimo šansu čovjeku i da razvijamo mehanizme kontrole i nadzora - zaključio je Marić.

Pojedinačno izjašnjavanje

Nakon iscrpne rasprave zastupnici su sa 18 "za", sedam protiv i četiri suzdržanih usvojili prijedlog Odluke kojom se daje saglasnost na osnivanje naučnoistraživačkog instituta za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju Verifikacionog laboratorija „Verlab“ d.o.o. Sarajevo.

Iako je Klub SDA tražio pojedinačno izjašnjavanje, prikupljeno 19 "za" tako da je ova odluka usvojena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.