RUSKI MINISTAR

Lavrov: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH

Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma, kazao je Lavrov

N. Aj. / Fena

Sergej Lavrov

Foto: AFP


Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštivanju Dejtonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

- Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bh. Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar - rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Naglasio je ruski šef diplomatije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Dejtonskim sporazumom.

- Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma - kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se "demonizira i Republika Srpska".

Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Vašington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja.

SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese.

Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH.

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije,"„tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan", na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Dejtonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tijekom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u "kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda" u BiH, prenosi Hina.  

Više o temi Sergej Lavrov

NA VRH

Podijeli članak na