VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit optimističan: Razgovori u Neumu su na dobrom putu

Izborni zakon sa kojim se slože svi, koji uklju, čuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje Ostalih, poštujući volju birača, bit će prihvaćen, dodao je Šmit

Šmit: Zahvaljujem predanim posrednicima Ajhorst i Palmer. Arhiv

E. Ć.

29.1.2022

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) oglasio se povodom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se vode u Neumu.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, Šmit je optimističan i mišljenja je da su razgovori u Neumu na dobrom putu.

- Kao što sam jučer rekao, Izborni zakon sa kojim se slože svi, koji uključuje uravnoteženu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama, kao i uvažavanje Ostalih, poštujući volju birača, bit će prihvaćen. Zahvaljujem predanim posrednicima Ajhorst (Angelina Eichhorst) i Palmer (Matthew Palmer) i cijenim spremnost svih uključenih da predoče nacrt koji poštuje različitosti i demokratske principe u BiH, uz očuvanje evropske perspektive za njene građane. Nadam se da će iz Neuma stići dobre vijesti za poboljšanje Izbornog zakona - poručio je Šmit.


Medijima su se u Neumu obratili medijatori Ajhorst i Palmer koji su poručili da se osjeti napredak, te da će nastaviti raditi na diskusiji s bh. političkim predstavnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.