TRAŽE AZIL

Zehrid Višća u Olovo doveo sedam porodica s djecom iz Ukrajine

Još nisu dobili upute šta s nama da rade

Zehrid i Olena: Potrebna institucionalna podrška. A. Kukić

Piše: A. Kukić

25.3.2022

Zehrid Višća, Bosanac koji je više od tri decenije proveo u Ukrajini, krajem februara stigao je s porodicom u Olovo.

Nakon početka ruske invazije Višća je, sa suprugom Olenom i sinom Jasminom, ostavio sve ono što su godinama gradili u ukrajinskom Dnjepru i vratio se u rodnu BiH, gdje je počeo borbu za ostanak supruge, koja iz banalnog razloga nije mogla podnijeti zahtjev za azil.


Traže dokumente

Olena se u BiH tretira kao stranac i dužna je napustiti našu državu u roku od 30 dana, jer ne može priložiti dokumente za traženje azila, po koje bi se morala vraćati u Ukrajinu.

- U Ukrajini ništa ne radi, ni policija, ništa. Svi brane zemlju - rekla je Olena za „Avaz“.

Višća govori kako se tri puta vraćao u Ukrajinu kako bi u BiH prevezao još neke Ukrajince koji bježe od ratnih grozota. Njihov dolazak je prijavio Službi za poslove sa strancima BiH.

- Mi smo se prije 25 dana prijavili u azil za strance u Zenici, međutim, oni su kazali da još nisu dobili upute šta s nama da rade. Bilo koji status da dobijemo, potreban nam je i onaj koji će omogućiti posao, zdravstveno osiguranje djeci… Kod mene se nalazi sedam porodica, od čega je devetero djece, ima tu i starijih ljudi. Moj punac je najstariji, on ima 83 godine - kazao je Zehrid.


Traže rješenje

Kako je dodao, osnovne uvjete za život imaju, samo im je potrebna institucionalna podrška, posebno kada je riječ o supruzi koja godinama s njim dolazi u BiH.

- Tražimo rješenja, šta uraditi. Da li moramo izaći, pa opet ulaziti u BiH - istakao je Zehrid.


Dobri prijatelji

Dmitrij i Oksana Moskolits došli su s Višćom iz Ukrajine. Ona nam objašnjava da je Dmitrij imao razvijen biznis u Ukrajini.


Dmitrij i Oksana: Došli u BiH. A. Kukić

- Dobro je poslovao, držao je servis za kamione i zapošljavao radnike. Tu smo, skupa smo, borimo se zajedno, jer smo bili dobri prijatelji i na teritoriji Ukrajine - kazala je Oksana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.