OBUSTAVLJENA PROIZVODNJA

Bunt rudara na Površinskom kopu Dubrave

Oni su i u ponedjeljak organizirali protest na kojem su izrazili nezadovoljstvo uvođenjem osmostanog radnog vremena, a sada su odlučni da istraju u svom zahtjevu, odnosno da rade po 12 sati

Proizvodnja na kopu obustavljena. Rudari Dubrave

E. Ma.

27.4.2022

Grupa rudara Površinskog kopa Dubrave obustavila je sinoć u 19 sati proizvodnju na kopu.

Podsjetimo, oni su u ponedjeljak organizirali protest na kojem su izrazili nezadovoljstvo uvođenjem osmostanog radnog vremena, a sada su odlučni da istraju u svom zahtjevu, odnosno da rade po 12 sati.


Povećanje startne osnovice

Kažu da im se rad od 12 sati kako su radili punih godinu više isplati obzirom na cijene goriva i ostale troškove koje svakodnevno snose. Odluku o osmosatnom radnom vremenu donijela je nova uprava i ona bi trebala stupiti na snagu 1. maja.

Rudari također traže i povećanje startne osnovice za obračun plaća za 30 posto. Kako su rekli nezadovoljni rudari, od menadžmenta rudnika dobili su ponudu da nekoliko njihovih predstavnika krene u direkciju Kreke na pregovore, ali oni na to neće pristati.

Iz Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka navode da su upoznati o dešavanjima u Dubravama, ali da ne učestvuju u aktivnostima grupe rudara.

U vezi s novonastalom situacijom prokurista, vršilac dužnosti direktora i tehnički direktor Rudnika uglja Kreka danas su održali sastanak sa Sindikalnom organizacijom.

Kako je navedeno u dopisu, uprava rudnika sve aktivnosti vezane za problematiku će voditi isključivo sa reprezentativnim sindikatom.

Odgovorne osobe

- Cijeneći da se u svim rudnicima u koncernu Elektroprivrede BiH primjenjuje osmosatno radno vrijeme, uprava Rudnika uglja Kreka ostaje pri svojoj odluci i potvrđuje da će se na rudnicima Dubrave, Mramor i Šikulje raditi osam sati dnevno po smjeni - navedeno je u saopćenju.

Među dogovorom je i povećanje plaće za radnike svih rudnika koji posluju unutar koncerna Elektroprivrede BiH, pa će tako, kako je navedeno, doći i do potpisivanja novog kolektivnog ugovora, za što se trenutno vode pregovori između Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva, Elektroprivrede BiH, uprava rudnika koji posluju u koncernu i svih reprezentativnih sindikata u FBiH.

Iz uprave Kreke su naglasili da će protiv osoba odgovornih za obustavu proizvodnje na površinskom kopu Dubrave sprovesti odgovarajuće radnje u skladu sa zakonskim i aktima rudnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.