ODABRAO GA KONGRES

Manfred Veber novi predsjednik EPP-a

Izuzetno sam ponosan što sam izabran za predsjednika najveće političke stranke u Evropi, rekao je Veber

Manfred Veber. GETTY IMAGES

A. O.

31.5.2022

Manfred Veber (Weber) novi je predsjednik Evropske narodne stranke (EPP), kojeg je odabrao kongres sa osvojenih 447 glasova "za" od ukupno 502. Njegov prethodnik bio je Donald Tuska.

- Izuzetno sam ponosan što sam izabran za predsjednika najveće političke stranke u Evropi i ponizan sam što mogu nastaviti stopama lidera EPP-a poput Donalda Tuska. Zajedno kažemo ne Evropi nepovjerenja u populiste, koja polarizira ljude i uništava našu budućnost. Kažemo ne Evropi elita i njihovom pristupu odozgo prema dolje. Mi smo stranka koja je najbliža svakodnevnim realnostima građana. Više nego ikad radit ćemo na ujedinjavanju naših društava i nikada nećemo prestati da se borimo za bolju i jaču EU za ljude Evrope – rekao je novi predsjednik Veber.

Podsjetimo, kongres EPP usvojio je danas i “Hitnu rezoluciju o izbornoj reformi u BiH” iz koje je izbačen HDZ-ov prijedlog o “legitimnom predstavljanju”.

Završna konferencija za novinare sa novoizabranim predsjednikom EPP-a održat će se sutra, 1. juna, u Ahoj Roterdamu (Ahoy Rotterdam).

Novi predsjednik EPP-a boravio je u posjeti BiH kada je rekao da BiH vidi kao novu članicu EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.