ISTANBUL

Zvizdić se sastao sa predsjednikom turskog parlamenta

Mustafa Sentop je ponovio podršku Turske punom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu

Sa današnjeg sastanka. Anadolija

H. J. I.

21.6.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Istanbulu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom. 

Iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH navode da su razgovarali o saradnji parlamenata dvije zemlje, te o bilateralnim odnosima Turkiye i Bosne i Hercegovine za koje je konstatovano da su veoma dobri i u stalnom pozitivnom razvoju.

Zvizdić je istaknuo da cijeni Republiku Tursku kao prijateljsku državu koja je uvijek pružala podršku BiH, te da su politički i ekonomski odnosi između dvije zemlje dobri, ali da je potrebno, imajući u vidu raspoložive privredne kapacitete i investicione mogućnosti, intenzivirati ekonomsku saradnju. Dodao je da je neophodno otkloniti sve prepreke kako bi se Bosna i Hercegovina vratila u fokus interesa turskih investitora, te time uvećao obim turskih investicija u Bosni i Hercegovini. Složili su se da je potrebno definirati nove ciljeve koje treba dostići u ekonomskom partnerstvu Bosne i Hercegovine i Turske.


Sentop je rekao da je Turska istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet. Ponovio je podršku Turske punom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH kazao je da su trilateralni sastanci između Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije te Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske dobro došli jer mogu značajno pomoći u relaksiranju odnosa i unapređenju politika u oblastima kulture, obrazovanja, privredne i ekonomske saradnje, zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.