ZA NEKE NEMA KRIZE

Građani BiH ne štede na putovanjima: Odmor u Egiptu plaćaju 3.800 KM

Aranžman sa sedam noćenja u Egiptu četveročlanu porodicu će koštati 3.800 KM

A. Kukić

Bodrum: Privlači turiste iz cijele Evrope

Foto: Agencije


Sezona godišnjih odmora je u zamahu, a građani naše zemlje ove godine pohrlili su u Tursku i Egipat. Uprkos visokoj stopi inflacije i poskupljenjima, turističke agencije imaju sve više posla i tvrde da obaraju rekorde.

Velika potražnja

I dok je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe plaćom oko 43 posto, građani BiH ne štede kada je riječ o putovanjima.

Nerijetko se i kreditno zadužuju kako bi sebi osigurali dašak luksuza koji traje nekoliko dana, nakon čega se vraćaju u sumornu stvarnost.

Prema dostupnim podacima agencija, all inclusive aranžmani u Turskoj, koji uključuju sedam noćenja, četveročlanu porodicu koštaju minimalno 3.200 KM, dok je cijena istih aranžmana za dvije osobe od 1.800 KM pa nadalje.

Iako malo skuplji, podjednako atraktivan građanima naše države je i Egipat, u kojem sedam noćenja za dvije osobe košta 2.200 KM, dok će aranžman četveročlanu porodicu koštati 3.800 KM.

Omar Čengić iz turističke agencije „Fibula Air Travel“ kazao je za „Avaz“ da sedmično imaju čak 14 direktnih letova za ove dvije destinacije.

- Zbog velike potražnje imamo čak 10 letova sedmično za Antaliju, koja je najtraženija destinacija kada je u pitanju Turska - dodao je.

Elitno ljetovalište

Dva puta sedmično imaju letove za Bodrum, elitno tursko ljetovalište.

Direktni letovi za Hurgadu se, također, realiziraju dva puta sedmično, a kako nam je Čengić kazao, moguće je organizirati i izlete, kao što su obilazak egipatskih piramida u Kairu ili ronjenje u Crvenom moru. Dodaje kako ove godine imaju dvostruko više putnika u odnosu na prošlu godinu za spomenute destinacije.

Broj jedan

Iz turističkih agencija ističu da je Turska i ove godine broj jedan destinacija kada se gleda omjer novca koji građani izdvoje i usluge koju na kraju dobiju.

NA VRH

Podijeli članak na