PREMIJERKA SRBIJE

Šta hoće Ana Brnabić, obrušila se na Satlera

Njihova je dužnost okupljati građane, posebno mlade, rekao je Satler

Ana Brnabić i Johan Satler. AGENCIJE

A. O.

13.7.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se nakon što je jučer šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) na svom blogu napisao da nakon toliko nehumanosti u Srebrenici riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve.

- Šef delegacije EU u BiH, ambasador Johan Satler, kaže da je pomirenje uvreda za žrtve. Ponovo: Neko ko predstavlja EU kaže da bi pomirenje bila uvreda za žrtve?!? E, ovo je istinski zastrašujuće i ja se zaista nadam da je ovdje došlo do neke greške - napisala je srbijanska premijerka na Twitteru.

Satler je rekao da se ne može očekivati ni od koga da oprosti genocid.


Objava na Twitteru. PRINTSCREEN

- Iako ne možemo očekivati od žrtava da objeručke prihvate pomirenje, to je upravo ono što očekujemo od lidera u društvu. Da postave ton za bolju budućnost. Njihova je dužnost okupljati građane, posebno mlade, oko zajedničke ambicije, zasnovane na povjerenju, međusobnom razumijevanju i poštovanju. Oni moraju prihvatiti istorijske činjenice, odati počast žrtvama i istinski promovirati pomirenje kroz suočavanje sa korijenima mržnje koja je dovela do ratnih zločina, uključujući genocid - rekao je Satler.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.