PREDSJEDNIK SDA

Izetbegović: Šmit ima dva cilja

Prvi je da pomogne transparentnost procesa, integritet izbornog procesa, drugi je da usvoji takozvane mehanizme deblokade FBiH koji su kreirani u Neumu

Bakir Izetbegović. N1

H. J. I.

20.7.2022

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas se još jednom osvnuo na svoj jučerašnji razgovor sa Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), rekavši da visoki predstavnik u BiH ima dva cilja.

- Prvi je da pomogne transparentnost procesa, integritet izbornog procesa i to je dobrodošlo i ima podršku SDA da to uradi. Drugi je da usvoji takozvane mehanizme deblokade FBiH koji su kreirani u Neumu i koje smo mi svi prihvatili, uključujući i gospodina Čovića. I to može da uradi, a preko toga mislim da Šmit neće ići niti bi trebao ići. Dirati Ustav FBiH i zabraniti eventualno onima koji su manjine u pojedinim kantonima da budu predstavljeni u Domu naroda nije u redu. Konstitutivni narodi koji čine manjine u nekim kantonima, upravo oni treba da brane vitalni nacionalni interes, njima je upravo mjesto u Domu naroda - poručio je danas lider SDA.

Genocid se nije desio samo u Srebrenici

Izetbegović boravi u Kozarcu u Potočarima gdje je danas klanjana dženaza za 16 prijedorskih žrtava. Tom prilikom je novinarima izjavio da se da se genocid nije desio samo u Srebrenici.

- Mislim da je iz ovoga kraja 50.000 Bošnjaka otjerano, samo je hiljadu dočekalo kraj rata. Dakle, cilj je bio etničko čišćenje, i genocid je užasno lice pokazao upravo ovdje, napadi na žene, na djecu, na starce - naveo je Izetbegović.

Dodao je da se genocid nije ponovio samo u ovome ratu.

- Dakle, i u Drugom svjetskom ratu i svaki put kad je bila kriza, kada nije bilo jake države, kada je bio rat, na žalost, dio naših komšija se digao na Bošnjake i to treba kazati, ne treba se ustručavati. Dio naših komšija su zlikovci i svaki put kad mogu, oni će to ponoviti - kazao je Izetbegović.

Uzdati se u vlastitu snagu

Po njegovim riječima, ovdje, u ovome kraju, u Podrinju nema porodice koja ne pamti da im je komšija napravio zlo, "i to je tako".

- Jedini način da se takve stvari zaustave, da se više nikada ne ponove, jeste biti snažan, moći to zaustaviti. Ne treba se ni u šta drugo uzdati nego u vlastitu snagu i u snagu asocijacija unutar kojih treba da bude snažna država BiH. Dakle, država koja će da suzi prostor zlikovcima koji će, na žalost, vjerovatno do sudnjeg dana biti tu oko nas - kazao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.