RADOST I SLAVLJE

Olovo: Svečano otvorena džamija u Klinčićima

Džamiju su, uz muftiju sarajevskog, otvorili vakifi Murat i Erdina Begović i Salko Merdan, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo Esad-ef. Pepić te načelnik Olova Đemal Memagić

E. T. / Preporod

6.8.2022

U olovskom naselju Klinčići danas je svečano otvorena džamija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U olovskom naselju Klinčići danas je svečano otvorena džamija, a džamiju je vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglasio izaslanik reisul-uleme muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, piše Preporod.

Džamiju su, uz muftiju sarajevskog, otvorili vakifi Murat i Erdina Begović i Salko Merdan, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo Esad-ef. Pepić te načelnik Olova Đemal Memagić. Svečanosti su, pored spomenutih zvanica, prisustvovali imami i brojni mještani.


Vrijednosti naše domovine

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Grabus je ukazao na značaj zajedništva, naglasivši da postoje vrijednosti od kojih se nikada ne smijemo udaljiti i za koje ne smijemo dati da ih iko omalovažava.

- Vrijednosti naše domovine, naše Islamske zajednice, neupitne su za sve Bošnjake, za sve muslimane. Mi u Islamskoj zajednici se ne bavimo dnevnom, nego strateškom politikom. Strateška politika IZ znači da je nezavisna, samostalna Bosna i Hercegovina, jedini garant opstanka našeg naroda, zato je važno da imamo svoju domovinu, vjeru i narod, koji će dalje razvijati svoje vrijednosti - poručio je muftija Grabus.

Glavni imam Esad-ef. Pepić je naglasio kako je današnji skup prilika da se podijeli radost i slavlje s onima koji će koristiti blagodat otvorenih prostorija, te prilika da se potvrdi da postoje dobri i plemeniti ljudi koji ne žale od svog imetka i vremena za opće dobro.


- Selo Klinčići je malo po broju stanovnika. Ali, njegova veličina je u veličini plemenitih i čestitih ljudi, snazi vjere i kreposti srca, čije je najbolje ogledalo ovo veličanstveno djelo, ova predivna džamija s pratećim objektima. Danas smo ponosni na džematlije Klinčića - kazao je Pepić.

Naglasio je da je cilj izgradnje džamije veličanje Allaha.

- Džamija je institucija koja nas okuplja u zajedništvu da razgovaramo i dogovaramo se u dobru. Primarna zadaća izgradnje džamije je odgoj duše u dobru, obrazovanje razuma u činjenju plemenitosti, kao i kulturni centar dešavanja i formiranja javnog mnijenja u govoru činjenja dobra - poručio je, između ostalog, Pepić.


Planirano otvorenje još jedne džamije

U ime Građevinskog odbora prisutnim vjernicima danas se obratio Narcis Salibašić.

U ovom naselju je godinama za obavljanje namaza i mektepsku pouku korišten mesdžid uz kojeg je u proteklom periodu sagrađena munara.

Ovo je prvo otvorenje džamije na području Medžlisa Olovo nakon početka pandemije koronavirusa. Posljednje je upriličeno 2019. godine u naselju Musići. Uskoro je u olovskom medžlisu planirano i otvorenje Ahi Evran Veli Kiršehir džamije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.