BRISEL

Dostavljen akcion plan za izvoz crvenog mesa u Evropsku uniju

U narednom periodu očekuje se odgovor Direktorata o prihvatanju akcionog plana, te početak njegove realizacije

A. Č. / Srna

Čeka se odgovor

Foto: Ilustracija


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac saopćio je da je Evropskoj komisiji dostavljen akcioni plan za ispunjavanje preporuka iz izvještaja Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

On je podsjetio da je ovaj direktorat u avgustu sačinio izvještaj o obavljenom auditu za kontrolu zdravlja životinja s ciljem provjere ispunjenosti uslova za izvoz mesa goveda, ovaca i koza iz BiH u EU.

Pripremanje akcionog plana

- U saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim tijelima RS, Federacije BiH i Brčko distrikta, intenzivno smo radili na pripremi akcionog plana za uklanjanje uočenih nedostataka i ispunjavanje preporuka iz izvještaja evropskog audit tima. Nakon što smo definisali jasne ciljeve i rokove za izvršenje, akcioni plan smo dostavili Direktoratu za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije - naglasio je Košarac.

Evropsko tržište

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se odgovor Direktorata o prihvatanju akcionog plana, te početak njegove realizacije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

- EU je važan vanjskotrgovinski partner BiH, tako da je naše trajno opredjeljenje da izvozno orijentisanim privrednim subjektima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo plasman na evropsko tržište. Očekujem da ćemo u što skorijem roku dobiti pozitivan odgovor iz Brisela, kako bi naši proizvođači mogli izvoziti crveno meso na veliko evropsko tržište - poručio je Košarac.

Više o temi Meso

RECEPTI
Pečeni janjeći but
NA VRH

Podijeli članak na