ODLUKA VSTV-A

Suspendovana tužiteljica Diana Kajmaković

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod ovog disciplinskog postupka

Diana Kajmaković. Avaz

H. J. I.

31.10.2022

Prema odluci Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a, suspendovana je tužiteljica Diana Kajmaković. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:


Diskreciono privremeno udaljenje

- Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za tužioce, odlučujući po zahtjevu Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počev od dana donošenja odluke 31.10.2022. godine, pa do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca od 21.10.2022. godine.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uslovi iz člana 77. tačke (c) i (d) Zakona o VSTV-u BiH za diskreciono privremeno udaljenje, iz razloga što je podnesena disciplinska tužba sa prijedlogom da se tužena oglasi odgovornom i razriješi sa dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za radnje koje su obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine tokom disciplinskog postupka.


Pravični disciplinski postupak

Kako tužena obnaša dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije, te da je u cilju objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i obezbjeđenja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano da se Diana Kajmaković, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka.

Ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod ovog disciplinskog postupka.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju - navodi se u saopćenju VSTV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.