BANJA LUKA

Dodik i Orban: Želja za saradnjom je obostrana

Mi smo zainteresovani da naš susjed bude razvijen, ekonomski, sigurnosni, historijski, rekao je Orban

Viktor Orban i Milorad Dodik. Nezavisne novine

S. S.

22.6.2023

RS je danas počastvovana prijateljskim odnosima sa Mađarskom, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, nakon sastanka delegacija RS-a i Mađarske, koji je održan u Administrativnom centru RS u Banjoj Luci.

- Danas smo potpisali zajedničku izjavu koja će doprinijeti jačanju privrednih i svih drugih projekata - istakao je Dodik.

Dodaje da je Mađarska uspješna ekonomija, te da prate ono što oni čine i rade u oblasti demografske politike, gdje se pokazuje kao najuspješnija, te da RS želi da implementira dobre stvari iz toga.

- Zahvaljujem se na razvoju srpske zajednice u Mađarskoj. Raduje me globalni razvoj odnosa Mađarske i Srbije i mi kao dio srpskog naroda želimo da učestvujemo u tome. 100 miliona evra pomoći smo dobili u poljoprivredi, hvala na tome. Već 30 miliona evra je stiglo - kaže Dodik.

Put BiH ka EU

Predsjednik RS zahvalio se i za podršku budžetu početkom ove godine.

- Osnovna ideja je kako ići dalje, razvoj električne energije, solarne energije, kao i energije na bazi vode. Jednako tako i na oblasti izgradnje komunikacija, ali i fabrika lijekova. Ono što je interesantno jeste da ćemo i raditi na razvoju u budućnosti na jačanju drvne infrastrukture - navodi Dodik.

On se zahvalio premijeru Mađarske i na tome što podržava put BiH ka EU.

Da je želja za saradnjom obostrana, potvrdio je i Viktor Orban, premijer Mađarske.

- Došli smo da ponudimo saradnju i da ta saradnja bude ravnopravna. Istina je da smo trebali možda doći i ranije, ali smo imali kovid, rat. Imamo olakšavajuće okolnosti što nismo došli ranije - rekao je Orban.

Ističe da je on predsjedniku RS rekao da "on ovu državu vidi u Evropskoj Uniji te da ne treba biti drugačije".

- Već sam rekao Dodiku da smo došli na zapad, Banja Luka je na zapadu. Vi ste jedina zemlja na zapadu koja nije u EU. Ako pogledate zadnjih 10-15 godina, ovo je bila decenija uspona centralne Evrope. Po nama je RS dio tog regiona. Zato smo mi došli ovdje da ako bi želite treba da se uključite u tu priču - ističe Orban.

Suverena vanjska politika

Dodaje da je Mađarska članica EU, ali imaju suverenu vanjsku politiku što je vrlo značajno za RS, te da su povezani iako ne graniče.

- Izuzev nekih desetak kilometara, Mađarska i RS su komšije - tvrdi on.

Premijer Mađarske osvrnuo se i na probleme sa kojima se RS svakodnevno susreće.

- Mi Mađari vidimo bitke koje vi bijete. Vidimo rasprave koje vodite. Znamo da se one ne mogu izbjeći, ali je priroda toga da se one vode na zemlji i da ih vi vodite. A ono što Mađarska može pomoći, jeste kroz ekonomsku saradnju i druge stvari. A mi ćemo rado učestvovati u takvim stvarima sa vama. Poslije mnogo godina Mađarska je ponovo jaka zemlja i može pomoći - kaže Orban.

Srbija ima dobar tretman

Navodi da ga moralno motiviše to što evropska politika nije dostojna Srba.

- Signale o tome vidimo na brojnim sastancima Vijeća Evrope. Zato je bitno da Srbija ima dobar tretman tamo gdje smo mi učesnici. Ja se lično sjećam kada je vaša privreda i ekonomija bila jača od Mađarske. I kada se čovjek jednom popne na planinu, popet će se opet. Pred RS je jedna velika perspektiva, ali i pred Balkanom. Vidite da pada ekonomska energija Evrope. A gdje mogu da nađu tu energiju, odgovor je Balkan, BiH i RS. Zato i kažem da je više Evropi potrebna BiH i RS nego obrnuto. Mi smo zainteresovani da naš susjed bude razvijen, ekonomski, sigurnosni, historijski. Ova saradnja je uspostavljena prije nekoliko godina, a sada radimo da to ide još bolje - ističe mađarski premijer.

A koliko znači podrška Orbana i Mađarske, potvrdio je predsjednik RS Milorad Dodik ističući da je neobično da neko iz EU dolazi da nudi partnerstvo, a da nije nadmen i potcjenjivački.

Dodik je naglasio da je ovo ponuda i Bošnjacima i Hrvatima, da nije samo za ekonomski, već i politički dijalog.

- Želimo mir, stabilnost za sve, ali nismo neko će dozvoliti da nam se uzmu naša prava. Dobro je što čujemo i prijatelje, ali i one druge. Mađarska politika treba Balkanu. Mislim da je ovo početak debate kako će EU izgledati za pet godina, ali želimo da budemo vidljivi u tom procesu - kategoričan je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.